Petak, 10. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba10. Maj. 2019. Region
SLOVENIJA ĆE PAPI DAROVATI KOŠNICU PUNU PČELA

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana pčela 20. svibnja, čija će se središnja proslava održati u Rimu u sjedištu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Slovenija će Svetoj Stolici i papi Franji darovati jednu košnicu kranjskih pčela, potvrdila je jučer slovenska vlada.

Kako je na konferenciji za novinare izjavila ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec, predstavnici njenog ministarstva i slovenskog pčelarskog saveza prilikom obilježavanja Dana pčela u Rimu predvidjeli su i posjet Vatikanu, a tom će prigodom papi Franji darovati pčelinjak sa slovenskim pčelama.

Trebao bi biti postavljen u vatikanskim vrtovima i biti dar Slovenije Svetoj Stolici, kazala je ministrica.

Slovenija je bila među glavnim inicijatorima proglašavanja 20. svibnja Danom pčela, kako bi se upozorilo na važnost tih kukaca za oprašivanje biljaka, a time i sigurnost hrane za čovječanstvo.

Mjesec svibanj za obilježavanje važnosti pčela u oprašivanju izabran je jer su one tada na sjevernoj Zemljinoj polutci najaktivnije i počinju se razmnožavati, a datum 20. odabran je jer se toga dana u svibnju rodio slavni slovenski pčelar Anton Janša, dvorski učitelj pčelarstva na dvoru austrijske carice Terezije i jedan od pionira u znanstvenom proučavanju tih kukaca.

Svjetski dan pčela ove se godine slavi drugi put. Slovenija planira održati više konferencija i međunarodnih događaja u Sloveniji i susjednim državama kako bi upozorila na važnost pčelarstva i zdrave hrane, a ujedno i promovirala svoj turizam i turističku ponudu.

Osim toga, vlada je donijela i višegodišnji program obilježavanja Dana pčela te zatražila od Europske komisije da poveća sredstva namijenjena očuvanju i razvoju pčelarstva u zemljama članicama.

“Taj praznik ne treba obilježavati samo kroz proslave nego valja donositi i konkretne mjere na području zaštite pčela, ali i drugih divljih oprašivača u prirodi”, rekla je Pivec.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision