Utorak, 9. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan9. Juli. 2019. Izdvojeno, Region
Slovenija: Šarec za Fronteks na granici Hrvatske s Srbijom i BiH

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da njegova zemlja neće postati “džep” u kojem će zapeti velik broj migranata, kako se zbog mjera jače kontrole na granicama Slovenije s Austrijom i Italijom boji parlamentarna opozicija.

On smatra da bi problem ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju riješilo samo postavljanje Frontexa na vanjske granice Evropske unije, odnosno na granicu Hrvatske sa susjednim državama Zapadnog Balkana, prenosi Hina.

“Da bi se uspješno riješio problem ilegalnih migranata u Sloveniji, bilo bi potrebno postaviti pripadnike Frontexa na hrvatsko-srbijansku i hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu”, kazao je Šarec novinarima nakon sastanka s općinskim vodstvom u općini Kostel, na jugu Slovenije, gdje se nalazi jedna od migrantskih ruta.

Sve dok EU u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU-a dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, rekao je Šarec.

Općine očekuju pomoć države

O šteti koju ilegalni prelazi i posljedično postavljena žičana prepreka čine lokalnoj ekonomiji i turizmu bilo je razgovora u kontaktu općinskog i lokalnog vodstva s premijerom Šarecom, koji im je obećao pomoć države, popravkom oštećene infrastrukture, ali je opće sigurnosno stanje u općinama uz rijeku Kupu nazvao zadovoljavajućim.

Šarec se sastao i s načelnikom grada Metlike Andrejem Kavšekom, koji je saradnju s policijom i slovenskim Ministarstvom unutrašnjih poslova vezanim na migracije ocijenio dobrim, ali je upozorio da migranti koji prolaze kroz to područje oštećuju infrastrukturu i ostavljaju za sobom mnogo smeća.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision