Utorak, 30. Juli 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtcg.me30. Juli. 2019. Region
Slovenija oporezuje rudarenje kriptovaluta

Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina predstavljaju aktivnosti koje moraju biti propisno registrovane i oporezovane.

U posljednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100 hiljada eura.

U kontroli je utvrđeno da je fizičko lice rudarilo virtuelne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja djelatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana.

“Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizičko lice podnijelo samoprijavu na osnovu koje je uplatilo gotovo 100.000 eura poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti”, objasnila je Uprava za finansije, saopštila je RTV Slovenije.

Koliko ljudi u Sloveniji se bavi trgovinom kriptovalutama ili rudarenjem nije poznato.

Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji jedna od djelatnosti obrade podataka i srodnih djelatnosti, a trgovina kriptovalutama svrstana je među ostale neklasifikovane prateće poslovne aktivnosti.

Furs, u kontekstu nadzornih postupaka nad fizičkim licima koje rudare ili trguju virtuelnim valutama, dobija razne informacije, uključujući međunarodnu razmjenu informacija između poreskih uprava i od subjekata koji imaju informacije koje su relevantne za obračun dohotka na temelju naslova virtuelne valute, dodali su.

Osoba koja ne obavlja djelatnost, u načelu, ne plaća kapitalnu dobit od prodaje virtuelnih valuta. Ako pojedinac obavlja djelatnost, mora da plati porez kao i svaki drugi trgovac ili društvo, zavisno o obliku poslovanja koji koristi.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision