Četvrtak, 7. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba7. Februar. 2019. Svijet
Sporiji ekonomski rast u eurozoni i sljedeće godine
Evropska komisija značajno je smanjila očekivanja kada se radi o ekonomskom rastu u eurozoni u ovoj i sljedećoj godini, usljed očekivanog usporavanja u najvećim zemljama EU prouzrokovanog tenzijama u globalnoj trgovini i rastom javnog duga.

U kvartalnoj ekonomskoj prognozi, Evropska komisija smanjila je i očekivanu inflaciju u eurozoni u 2020. godini. Sada očekuje da će ona biti manja od one koju je prognozirala Evropska centralna banka, što će vjerovatno zakomplikovati planove banke o povećanju kamatne stope.

Iz Komisije je saopćeno da će ekonomski rast u evrozoni ove godine biti usporen na 1,3 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 posto, dok se u 2020. očekuje da rast bude 1,6 posto.

Nova predviđanja manje su optimistična od onih koja su objavljena u novembru, kada je Brisel istakao da u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 1,9 posto, a u 2020. godini 1,7 odsto.

Očekuje se da će ekonomski rast u EU bez Velike Britanije, u ovoj godini biti usporen na 1,5 posto, a da će iduće godine biti 1,8 posto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,1 posto.

Sve države EU uvjerene su u nastavak ekonomskog rasta, ali će on biti sporiji u većim državama EU, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Holandiju.

U izvještaju Komisije pominje se i zabrinutost zbog održivosti duga, globalnih tenzija i usporavanja ekonomskog rasta Kine, koje utiče na ekonomiju EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision