Ponedjeljak, 8. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembar. 2014. Region, Vijesti
Srbija: Potpisan sporazum sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević i tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je nasljednik haških ad hok tužilaštava, Hasan Bubakar Dželou potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji, koji će obezbijediti bolju saradnju, posebno u razmjeni informacija. Vukčević je naglasio da je u Srbiji uvriježeno mišljenje da prestankom rada Haškog tribunala prestaje i rad na problemima izvršilaca krivičnih djela ratnih zločina, što nije tačno.

“Upravo sada taj posao prelazi na pravosuđe u regionu i zato je dragocen doprinos rezidualnog mehanizma tribunala, koji je nasljednik Haškog tužilaštva”, rekao je Vukčević nakon potpisivanja sporazuma. On je precizirao da se sada Tužilaštvu Srbije omogućava bolji pristup bazi podataka Tribunala, odnosno dokumentima, materijalnim dokazima i svjedocima.

Dželou je ocijenio da će Sporazumom biti postavljeni okviri saradnje između MMKS i Tužilaštva Srbije za ratne zločine u mnogim oblastima.

MMKS je mehanizam koji će postepeno preuzimati funkcije od Haškog tribunala kako se budu završavali posljednji postupci.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision