Srijeda, 11. Juni 2014.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Juni. 2014. Region, Vijesti
Srbija pouzdan partner Njemačke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se Srbija ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Njemačke, dok je kancelarka Angela Merkel ocjenila da su odnosi dvije zemlje jako dobri i da Vučićeva posjeta doprinosi daljem napretku saradnje.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Njemačke na Balkanu i u Srbiji.
“Naravno želimo i što više njemačkih firmi kod nas”, rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona..

“Srbija će biti simbol stabilnosti”, poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Njemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

“Njemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u cijeloj EU” ocjenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Njemačke.

Srpski premijer se takođe zahvalio njemačkoj kancelarki na pomoći koja  je pružena posle katastrofalnih poplava.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je novi premijer doputovao u posjetu Berlinu, dodajući da je sa njima razgovarala o perspektivi i situaciji u Srbiji.

Merkelova je ukazala da su odnosi dvije zemlje dobri, da u Njemačkoj živi oko 400.000 Srba, i da je Njemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta.

Ona je kazala da joj je Vučić prenio namjere da sprovede bitne reforme, posebno podvukavši da su prioritet borba protiv korupcije i transparentnost.
“Sa njemačke strane sam stavila do znanja da pojačano angazovanje njemačke privrede zavisi koliko je transparatnno i dobro zakonodavstvo. Njemačko Društvo za međunarodnu saradnju “GiZ” je dobar partner Srbiji u tim pitanjima”, poručila je Merkel.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision