Srijeda, 8. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba8. Maj. 2019. USK
Srednjoškolce što bolje osposobiti za tržište rada

Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je na svojoj posljednjoj sjednici inicijativu o osnivanju učeničkih zadruga, a upućena je Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskoga kantona.

Tržišna utakmica

Kroz zadruge će učenicima biti omogućeno da za vrijeme školovanja obavljaju praksu i stječu određena znanja i vještine radom u nekoj od kompanija koje se bave proizvodnom djelatnošću, a veliki broj njih je već iskazao interesiranje za ovakvim vidom saradnje.

Prema riječima načelnika ove općine Farisa Hasanbegovića, cilj inicijative je da se učenici što bolje osposobe za tržište rada po okončanju školovanja.

– Već godinama u Sanskom Mostu postoji praksa da učenici koji se školuju za određena stručna zanimanja stječu samo teoretska znanja i da se po okončanju obrazovanja ne mogu ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu – kazao je Hasanbegović.

Cilj osnivanja učeničkih zadruga je da se đacima osigura praktična nastava, ali i da se omogući ekonomsko osnaživanje škola. Na taj način će se uspostaviti bolja saradnja srednjih škola i privrednih kolektiva koji djeluju na području ove općine, s obzirom na to da ona danas praktično i ne postoji.

Plasman proizvoda

Osnivanjem zadruga školama će se omogućiti da svoje proizvode plasiraju na tržište i tako steknu određenu zaradu.

Zakon o učeničkim zadrugama usvojen je prije nekoliko godina, ali one do danas nisu zaživjele ni u jednoj od lokalnih zajednica na području Unsko-sanskoga kantona.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision