Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba13. Avgusta. 2019. Izdvojeno, USK
Stanovnici Bosanskog Petrovca protiv smještaja migranata na Medenom Polju
Načelnik ove Općine Dejan Prošić kazao je kako se protivi ovoj odluci ističući da bi ovaj potez bio otežavajući za sve građane Bosanskog Petrovca.

Vijećnici su u obrazloženju rezolucije naveli kako je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima, a da bi dodatni problem s migrantima izazvao kolaps u funkcionisanju.

“Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice. Zahtijevamo do Vlade USK da odustane od načina rješavanja migrantske krize koja se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama, U protivnom, građani Bosanskog Petrovca će blokirati magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu Evropske unije”, navodi se u Rezoluciji koju potpisuje zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Dušan Došen.”Objekti u Medenom polju su namijenjeni za krave, ovce, koze itd, dakle to su štale. Pa zar je humano te ljude smjestiti u štale? Gospodinu Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće tamo gdje je planirao Merkator. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi, i sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale”, kazao je vijećnik Midhat Hidić.

S protesta vijećnikaS protesta vijećnika

Vijećnici su u subotu na pola sata blokirali saobraćaj šetnjom na pješačkom prijelazu na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, a svim vozačima su podijelili Rezoluciju. Naglašeno je da ovu Rezoluciju podržavaju svi građani Bosanskog Petrovca.

Podsjetimo, Operativna grupa za migracije i koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK zatražila je u petak od Ministarstva sigurnosti BiH da što prije krene u realizaciju zaključaka iz Brisela i da ostaju pri stavu da se Miral i Bira trebaju zatvoriti, a migranti prebaciti na lokaciju Medeno Polje.

Ovaj lokalitet ponudio je besplatno vlasnik Halil Bajramović koji tu ima objekte farme. Lokacija je udaljena 10 kilometara od Bosanskog Petrovca, a 40 od Bihaća. Istako je kako je ograđena i uređena, a da se mogu pojačati kapaciteti struje i vode u skladu s potrebama. Premijer USK Husein Rošić dao je saglasnost na ovu lokaciju 20. jula prošle godine, ali ona nije realizovana.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision