Srijeda, 13. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba13. Mart. 2019. USK
Stav Sindikata: Zamrzavanje štrajka ljekara nema dok Vlada ne prihvati zahtjeve

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović održala je sastanak sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su već četvrtu sedmicu u generalnom štrajku, kako bi se iznašlo rješenje za njegovo okončanje.

Sastanak je održan bez prisustva medija, a od predsjednika Sindikata ljekara Kantonalne bolnice u Bihaću Amira Rekića, po njegovom okončanju, doznaje se da ih je ministrica informisala o zaključcima Vlade i Skupštine Kantona, kojima je predviđeno povećanje osnovice za obračun mjesečnih sredstava zdravstvenim ustanovama po većoj vrijednosti boda, što bi se odrazilo i na plate ljekara.

Međutim, Rekić ističe da je ministrica naglasila da za realizaciju ovih zaključaka postoji praktičan problem, jer zbog sudske odluke u kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja trenutno nema ovlaštene osobe za potpisivanje bilo kakvih doznaka prema zdravstvenim ustanovama.

U Sindikatu su nezadovoljni ovakvim razvojem situacije. U namjeri da se štrajk što prije okonča, predložili su ministrici određeni protokol, koji predstavlja izlaz iz ove situacije. Rekić ističe,da ministrica smatra da se ovdje radi o korektnoj ponudi, a da se prije konačnog odgovora mora konsultirati sa premijerom.

Ukoliko Vlada Kantona prihati sve zahtjeve navedene u protokolu i isplati ljekarima platu za prošli mjesec do kraja ove sedmice, obračunatu po uvećanom koeficijentu, koji je predviđen kolektivnim ugovorom, ljekari su spremni odmah zamrzuti štrajk, ističe Rekić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision