Četvrtak, 13. Juni 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba13. Juni. 2019. Region
Stjepan Mesić: U BiH nema tako jakih lidera, pozivam da joj se pomogne
U Prištini je u srijedu obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-ovih snaga na Kosovo, a centralnoj manifestaciji koja se održavala pod nazivom “Za našu slobodu” prisustvovali su brojni dužnosnici, među kojima i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright i umirovljeni američki general i bivši vrhovni zapovjednik NATO-a Wesley Clark.

Među njima je bio i Mesić koji je dio svoga govora posjetio Bosni i Hercegovini i njenom stadiju u kontekstu euroatlanskih integracija.

“Ovom prilikom želim naglasiti ulogu međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih država i NATO saveza, koji su u mnogome spriječili najkrvaviji mogući scenarij na Kosovu. To naglašavam, jer potreba za djelovanjem međunarodne zajednice u regiji još uvijek postoji. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

On je istakao da u susjedstvu Kosova postoji pozitivan primjer Sjeverne Makedonije, koja je uspjela pod vodstvom Zorana Zaeva, premijera te države i uz snažnu podršku međunarodne zajednice napraviti historijski iskorak u stabilizaciji te zemlje i njenom pristupanju NATO savezu.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini nema tako jakih i odlučnih lidera koji su spremni raditi za dobrobit svih građana kao što je slučaj u Sjevernoj Makedoniji, a izostaje i snažna podrška međunarodne zajednice. To namjerno govorim ovdje na Kosovu na kojem je spriječen masovan zločin, umnogome zahvaljujući međunarodnoj zajednici, NATO savezu i raspoređivanju NATO-ovih jedinica na teritoriju Kosova. Zbog toga sa ovog mjesta pozivam međunarodnu zajednicu i vodeće države međunarodne zajednice da pomognu Bosni i Hercegovini, jer put Kosova i država regije je u euroatlantskim integracijama”, kazao je Mesić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision