Četvrtak, 25. April 2019.
Unsko-sanski kanton 26° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net25. April. 2019. Izdvojeno, Svijet
Sudanska opozicija i vojno vijeće zajedno o rješavanju sporova

Opozicija u Sudanu i vladajuće Prelazno vojno vijeće saglasili su se da formiraju zajednički komitet kako bi riješili međusobne nesuglasice.

Do dogovora je došlo u trenutku kada su u zemlji porasle napetosti u vezi toga koliko će vremena biti potrebno za prelazak na civilnu vlast poslije zbacivanja bivšeg predsjednika Omara al-Bashira, prenosi Reuters.

“Mi smo partneri koji zajedno rade na tome da Sudan bude siguran”, rekao je glasnogovornik Prelaznog vojnog vijeća Shams al-Din Kabashi obraćajući se na državnoj televiziji, poslije sastanka s predstavnicima opozicije, prenosi Tanjug.

Suprotstavljeni stavovi

Vojno vijeće i grupa koja okuplja opoziciju Snage deklaracije slobode i promjene izrazili su proteklih dana suprotstavljene stavove u vezi zahtjeva za demokratizaciju pod civilnom upravom.

Vijeće je ranije u srijedu pozvalo opoziciju na razgovor.

Demonstranti u Sudanu nedavno su prekinuli pregovore s vojnim vijećem, jer nije ispunjen njihov zahtjev da vojska preda vlast civilima.

Sudanska vojska je zbacila sa vlasti Bashira, poslije četiri mjeseca uličnih demonstracija protiv njegove 30-godišnje vladavine obilježene konfliktima, građanskim ratom i korupcijom.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision