Subota, 27. April 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: aljazeera.net/slobodnaevropa.org27. April. 2019. Region
Sudski epilog izbora za makedonskog reisu-l-ulemu

Izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji dobio je sudski epilog i političke konotacije. Dosadašnji reis Sulejman Rexhepi izbor svog nasljednika ocijenio je nezakonitim, ali sud nije prihvatio njegovu žalbu.

Skopski sud je, naime, uvažio žalbu Skendera Buzakua koji je u 2015. bio izabran za poglavara IVZ, dok je u istom tom periodu na paralelnoj skupštini obavljen reizbor aktuelnog poglavara IVZ Sulejmana Redžepija.

Nakon sudske odluke, Buzaku je najavio u srijedu  da  preuzima rukovođenje IVZ-om i dodao da je pozvao finansijsku policiju da otkrije nepravilnosti u radu rukovodnih tijela IVZ-a.

Na to su reagovali Rijaset IVZ i poglavar Redžepi, optužujući Komisiju za odnose sa vjerskim zajednicama i Vladu za grubo mješanje u njihove poslove. Na sjednici Rijaseta je konstatovano da se radi o policijskoj državi. “Zašto su Vlada, država i njene institucije usmjerene samo protiv IVZ-a, a ne prate rad i drugih vjerskih zajednica?”, pitao je Redžepi.

Portparol Vlade Mile Bošnjakovski u ime te institucije poručio im je, međutim, da je Sjeverna Makedonija sekularna država i da se Vlada ne mješa u rad vjerskih zajednica. U vezi optužbi reisa Redžepija upućenih Vladi, Bošnjakovski je rekao kako “Vlada osuđuje govor mržnje”, dodajući da će odgovarajuće institucije pravovremeno reagovati.

I Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama oštro je demantovala bilo kakvu umješanost u posljednjim dešavanjima i previranjima u IVZ-u.

Sa druge strane, dopremijer za evropska pitanja Bujar Osmani, član Demokratske unije za integraciju (DUI), izjavio je da on i njegova partija smatraju da se radi o skandaloznom i sramnom činu upada u ustavno zagarantovanu autonomiju vjerskih zajednica. Osmani je istakao da država treba preduzeti sve mjere da obezbjedi nezavisnost i autonomiju vjerskih zajednica, uključujući i IVZ.

Analitičari upozoravaju da bi se previranja u Islamskoj zajednici mogla odraziti i na političku situaciju jer postoje pozivi da članovi te zajednice bojkotiraju drugi krug predsjedničkih izbora.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision