Utorak, 24. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: rtvusk.ba24. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
Susret zvaničnika USK i Novog Grada: Novi protest protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača na sastanku održanom u ponedjeljak u Bihaću ponovili su da se protive izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, te pozvali sve stanovnike iz doline rijeke Une na ponovne proteste u petak, 27. septembra u Novom Gradu.

“Ovo je naš zajednički problem i mislim da bi se Bosna i Hercegovina morala ozbiljno pozabaviti njime, jer je 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une ugroženo takvom idejom Republike Hrvatske”, rekao jenačelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača.

Naglašena je lokalna i entitetska jedinstvenost u borbi protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i takva će poruka, kako je rečeno, biti i poslana s protestnog skupa.

“Sve ovo radimo u interesu naše djece, jer se bojimo da naše komšije neće stati samo na odlagalištu nuklearnog otpada, s obzirom na nedostatak električne energije u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na ishod sastanka predstavnika Hrvatske i Slovenije 30. septembra, mi moramo učiniti sve da zaštitimo naše životne interese”, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Odlaganje otpada, koje već nekoliko godina najavljuje Hrvatska, na tom lokalitetu ostavilo bi velike posljedice po okoliš i živote stanovnika obiližnjih naselja, tvrde nadležni u BiH. Predstavnici 13 opština sa bosanskohercegovačke strane rijeke Une strahuju da bi eventualno odlagalište radioaktivnog i drugog otpada iz Krškog mogao da ugrozi živote najmanje 300.000 stanovnika koji se snabdijevaju vodom iz te rijeke.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision