Četvrtak, 11. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembar. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Sutra počinje izborna kampanja

Izborna kampanja za Opšte izbore koji se održavaju 12. oktobra, počinje sutra i trajaće do 11. oktobra u 7.00 časova, kada počinje izborna tišina, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

On je naglasio da je za vrijeme izborne kampanje političkim subjektima, između ostalog, zabranjeno uklanjanje ili oštećivanje tuđeg izbornog materijala, te ometanje drugih političkih aktivnosti, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”, dodao je Mikić.

Prema njegovim riječima, CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ili poništi ovjeru političkog subjekta ukoliko se utvrdi kršenje zakona.

Mikić je pozvao političke subjekte koji učestvuju u izbornom procesu da se uzdrže od korištenja “nacionalističke i antidržavne retorike”, kao i izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.

Predsjednik CIK-a BiH podsjetio je da je Izbornim zakonom BiH propisano da politički subjekti za finansiranje izborne kampanje mogu maksimalno potrošiti 30 feninga /za kantonalni nivo 20/ po biraču u izbornoj jedinici u kojoj politički subjekt ima ovjerenu kandidatsku listu.

Za praćenje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije do sada su akreditovana 82 posmatrača – 34 međunarodna, 47 nevladinih organizacija i jedan politički subjekat /PDP/.

“Rok za podnošenje zahtjeva za akreditovanje teče od dana raspisivanja izbora, a krajnji rok za posmatrače političkih subjekata i udruženja je 15 dana prije dana izbora, dok je rok za međunarodne posmatrače sedam dana prije dana izbora, a u izuzetnim slučajevima jedan dan prije dana izbora”, rekao je Mikić.

On je dodao da će birači i ove godine SMS porukama moći da provjere na kom biračkom mjestu glasaju. Kao novost Mikić je saopštio da je CIK za slabovidna lica pripremio audio Izborni zakon, koji će im biti dostavljen na zahtjev.

Za učešće na opštim izborima 12. oktobra ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije. Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.

Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832. Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku. Kada je riječ o biračima iz Brčko distrikta, njih ukupno 45.317 imaju određenu entitetsku opciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision