Srijeda, 6. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Februara. 2019. Zanimljivosti
Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom
Prije nego stavite rižu da se kuha odaberite adekvatnu šerpu s debljim dnom kako bi se toplina ravnomjerno širila, a šerpa postepeno zagrijavala. Također, važno je da temperatura ne bude previsoka, jer ključnu ulogu u kuhanju riže ima para, a ne visoka temperatura.

Veoma je važno da rižu prije kuhanja operete, jer kada škrobni prah dođe u dodir s vodom, on postaje nevjerovatno ljepljiv, a za rezultat imate kašastu rižu. Ukoliko želite spriječiti da vam se riža zalijepi za dno šerpe, u vodu u kojoj kuhate rižu dodajte puter ili ulje.

Da vam riža ne bi bila kašasta ili tvrda, važno je da imate pravi omjer vode i riže. Za jednu čašu bijele riže potrebna vam je jedna i po čaša vode, za jednu čašu riže dugog zrna potrebna vam je jedna čaša i jedna trećina čaše vode, dok su vam za jednu čašu smeđe riže potrebne dvije čaše vode.

Da ne biste dobili tvrdu rižu važno je da je šerpa poklopljena, jer u kuhanju riže važnu ulogu ima para. Kuhari savjetuju da između lonca i poklopca stavite kuhinjsku krpu kako biste spriječili izlazak pare.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision