Ponedjeljak, 8. April 2019.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba8. April. 2019. Zanimljivosti
Svjetski dan Roma: Omogućiti bolju inkluziju u BiH

Osmog aprila obilježava se Svjetski dan Roma. Ovaj datum je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđenju njihovog položaja.

Tim povodom članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputili su čestitku Romima i romskim udruženjima, ali i apel nadležnim institucijama da se snažnije posvete procesu inkluzije ove najbrojnije manjinske zajednice u bh. društvo,

Vijeće je pozdravilo činjenicu da su u posljednjih nekoliko godina uložena značajna sredstva za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma, te upozorilo da se i dalje značajan broj osoba suočava s ekstremnim siromaštvom, nezaposlenošću, neriješenim stambenim pitanjima, te odsustvom kvalitetnog školovanja romske djece i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom.

Polazeći od premise da poštovanje i omogućavanje uživanja ljudskih i manjinskih prava predstavlja osnovu svakog dobro uređenog i demokratskog društva, u Vijeću smatraju da je rješavanju ovih problema potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Stoga su u saopćenju podsjetili i na činjenicu da integracija Roma i pripadnika drugih nacionalnih manjina predstavlja jedan od temeljnih principa procesa proširenja Evropske unije, u kojem BiH učestvuje.

Istovremeno je upućen poziv Romima da se, kroz Vijeće nacionalnih manjina BiH, Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, te kroz brojna romska udruženja ozbiljnije uključe u rješavanje problema romske zajednice, stoji u saopćenju Vijeća nacionalnih manjina BiH koje prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Svjetski dan Roma obilježava se u znak sjećanja na prvi Svjetski kongres Roma, održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni – poznatoj romskoj pjesmi “Gelem, Gelem” („idem, idem“).

Romska zastava je u donjem dijelu zelene, a u gornjem plave boje, što simbolizira zemlju i nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Na prvom Kongresu Roma proglašen je i službeni romski jezik. Takođe, službeno je prihvaćen naziv „Rom“, što na jeziku tog naroda znači čovjek.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision