Subota, 16. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba16. Mart. 2019. Zanimljivosti
Tajna istorija monopola

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave, izmislila je 1904. godine stenografkinja i glumica Elizabet Megi.

“Landlord's Game” (zemljoposjednička igra) nastala je zapravo kao kritika tragičnih efekata otimačine zemlje – gdje su se oligarsi bogatili na račun slabijih, smanjivali im zemlju i povećavali im rentu sve dok oni ne bi ostali bez ičega.

Originalna verzija igre mogla se igrati na dva načina. Prvi način je nagrađivao sve igrače kada se povećala vrijednost zemljišta, a drugi je bio onaj kojeg danas igramo, a čiji je cilj uništiti konkurenciju i uspostaviti monopol. Odnosno, druga je verzija prikazivala stvarnost kao neprekidni, nemilosrdni ciklus plaćanja koji se završava kad svi propadnu, a jedan uzme sve.

Megijeva je bila sljedbenica Henrija Džordža, popularnog ekonomiste iz 19. vijeka, koji je tvrdio da je posjedovanje prirode apsurdno i predlagao da se zemlja proglasi zajedničkim dobrom.

Elizabet je vjerovala da će igra prikazati svijet kakav jeste i da će inspirisati reforme. Njena igra je postala kultna među ljevičarima na istočnoj obali SAD i u narednih trideset godina dobila je brojne varijacije, koje su kružile u ručno pravljenim verzijama.

Megijeva je 1924. godine napravila novu verziju igre i patentirala je, a ta verzija je uključivala nazive ulica. Kao i prethodnu verziju, pokušala je da je proda kompaniji “Braća Parker”, ali ona nije bila zainteresovana.

Njena igra je bila kritika nepravde neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je trideset godina kasnije pokrao Čarls Darou i prodao braći Parker. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj petsto dolara odštete.

Današnji monopol sadrži elemente dizajna Čarlsa Daroua, od kojeg su “Braća Parker” 1935. godine otkupila prava na igru. Igra koju je Darou prodao bila je dijelom ručni rad, a dijelom je sadržavala elemente iz njegove kuće.

U prvoj godini nakon zvaničnog objavljivanja u SAD, kompanija je pravila 35.000 primjeraka igre nedjeljno i prodavala ih za dva dolara po komadu.

Trenutna prava na igru ima “Hasbro”, a na njihovoj službenoj stranici ne postoji spomen na igru prije 1935, pa tako ni na njenu originalnu autorku Elizabet Megi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision