Srijeda, 9. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo9. Oktobar. 2019. USK
TEŠKA SITUACIJA U VUČJAKU: CRVENI KRIŽ TRAŽI DA SE PRIJE ZIME RIJEŠI ZBRINJAVANJE MIGRANATA

Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH apelira i poziva sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije nastupajuće zime sistemski riješe zbrinjavanje migranata iz privremenog kampa Vučjak u Bihaću

U Crvenom križu su napomenuli kako se problemi s zbrinjavanjem migranata u privremenom kampu Vučjak u Bihaću svakim danom sve više usložnjavaju, te da navedeni lokalitet nema minimum sanitarnih, zdravstvenih, komunalnih i sigurnosnih uvjeta za njegovo dugoročno održanje.

Upozorili su kako je usljed nedostatka znatnih ulaganja u smještajne i infrastrukturne kapacitete, što će naročito doći do izražaja u narednom zimskom periodu, ugroženo zdravlje migranata i sigurnost osoblja Crvenog križa grada Bihaća.

“Osoblje Crvenog križa grada Bihaća uz nadljudske napore nastoji da osigura minimalne uvjete za privremeni boravak migranata, uglavnom uz podršku svoje strukture, IFRC-a i prijateljskih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Rijaseta IZ u BiH, kao i drugih humanitarnih organizacija i građana”, stoji u saopćenju.

Organizacije za ljudska prava su ocijenile da su uslovi migranata u kampu Vučjak nehumani, budući da su im osigurano samo minimalni uvjeti za život, što će dolaskom zimskih dana biti dovedeno u pitanje. Stoga, upozoravaju na humanitarnu katastrofu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision