Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba21. Januara. 2020. Zanimljivosti
Tehnologija prepoznavanja lica – rješenje problema ili narušavanje privatnosti?
Evropska komisija otkrila je da razmatra uvođenje zabrane tehnologije prepoznavanja lica na javnim mjestima koja bi trajala i do pet godina, piše BBC.

Razlog za eventualnu zabranu je potreba za dodatnim vremenom kako bi se razvili mehanizmi sprečavanja zloupotrebe ove tehnologije. Ona omogućava da se u stvarnom vremenu provjere sva snimljena lica s bazom podataka policije kako bi se pronašli ljudi koji se možda nalaze na potjernicama.

Ova eventualna zabrana ne bi vrijedila za neke sigurnosne projekte.

Komisija je iznijela svoje planove u dokumentu na 18 stranica, najavivši nova pravila koja će poboljšati postojeće regulative koje se odnose na privatnost. Predloženo je i nametanje novih pravila kako ljudima koji razvijaju tehnologiju umjetne inteligencije, tako i korisnicima tehnologije. Također, zemljama Evropske unije predloženo je da stvore nadležne organe koji bi pratili provođenje ovih novih pravila.

Ovaj prijedlog zabrane dolazi u vrijeme kada u Velikoj Britaniji političari i aktivisti traže da se policiji ukine pravo na javni nadzor korištenjem tehnologije prepoznavanja lica. Aktivisti tvrde da je trenutna tehnologija netačna, nametljiva i da krši pravo pojedinaca na privatnost. Jedno je istraživanje pokazalo i da su algoritmi za prepoznavanja lica daleko manje tačni u prepoznavanju crnih i azijskih lica, u usporedbi s bijelim.

Kako funkcionira ova tehnologija?

Softver mapira sve fotografije lica s potjernica policije i uspoređuje ih sa snimkama koje naprave kamere na javnim mjestima. Ako dođe do podudaranja, softver šalje obavijesti policiji.

U međuvremenu, kineska vlada je započela s uvođenjem ove tehnologije u apotekama u Šangaju. Od pojedinaca koji kupuju lijekove koji sadrže psihotropne supstance, tražit će se da potvrde svoj identitet skeniranjem lica. To je posljednji u nizu poteza kineske države da spriječi potencijalne nasilnike da se dokopaju određenih lijekova koji se mogu koristiti za proizvodnju ilegalnih narkotika.

I dok su zemlje zapada i dalje oprezne, Kina se jako zalaže za uvođenje i unapređenje ove tehnologije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision