Subota, 28. Septembar 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: agroklub.ba28. Septembar. 2019. Zanimljivosti
Termos-košnice iz Trebinja na probi u pčelinjacima širom BiH

Kroz dvije poluserije Spaići su napravili i plasirali na tržište 100 komada termos-košnica. Ova nagrađivana inovacija našla se u pčelinjacima od Trebinja, Mostara, Sarajeva, Herceg Novog, Foče, Bosanske Krupe do Mrkonjić Grada.

Prvu seriju smo napravili u vlastitoj režiji, bez sopstvene proizvodnje, pojedine djelove smo kupovali u maloprodajnim objektima, pa smo to rezali u odgovarajućim radionicama, samo smo mi montažu vršili. Ukoliko bi došlo do ozbiljnijih zahtjeva, morali bismo pokrenuti sopstvenu radionicu, a koliko bi sredstava za to bilo potrebno zavisilo bi od stepena automatizacije i obima proizvodnje“, ističe Obrad Spaić, a koji je od početka uključen u priču sa termos košnicama.

Dalja proizvodnja zavisi od interesa kupaca

Do ovog rješenja, Dragan Spaić je zajedno sa svojom djevojkom Tatjanom i sestrom Majom došao, upravo zahvaljujući želji da Obradu olakša bavljenje pčelarstvom, koje je Spaićima hobi. I proizvodnju nulte serije rađena je u sklopu porodice, uz dodatnu pomoć još dva člana tima.

Mladi inovator Dragan Spaić

Pošto je naš glavni inovator Dragan diplomirao i počeo da radi, ima manje vremena da se ovome posveti, ali ukoliko termos košnica pokaže dobre rezultate, a mi očekujemo da hoće, naći ćemo način da proizvodimo za sve zainteresovane kupce. Mi bismo u zavisnosti od interesa naših kupaca, grada, regiona, vidjeli da li ići u širu i veću proizvodnju ili da to bude manja radionica gdje ne bi bila automatizovana nego serijska proizvodnja“, objašnjava Obrad.

Termos-košnica Dragana Spaića pobjednik takmičenja za najbolju inovaciju

Dosadašnji kupci čekaju rezultate kako će se košnice pokazati u pčelinjacima. Obrad ističe da su što se tiče izgleda i kvaliteta kako je sve to urađeno zadovoljni.

Zadovoljni onim štu vide, koliko je teška, da ne treba farbanje košnice, ne mogu da odole i kupe je. Sada očekuju da vide kako će se ponašati u zimskom periodu i kako će pčele izaći iz zime, koliko jače, koliko će veća biti pčelinja društva“, priča naš sagovornik.

Spaići zbog termos-košnica u svom pčelinjaku odustaju od klasičnih

Sudeći po vlastitom iskustvu Obrad vjeruje da se neće pokajati. I prije nego što su Spaići termos-košnicu predstavili na sajmovima inovacija, isprobali su je u svom pčelinjaku.

Mi smo prvo za naš pčelinjak napravili 2-3 košnice i ubacili naše pčele. Imali smo fenomenalne rezultate. Kada treba da promijenimo košnicu, mi promijeno ovom novom. Takođe, ako formiramo novo društvo, formiramo ga u termos-košnici. Za sada u našem pčelinjaku one čine trećinu. Mislim da klasične košnice više nećemo koristiti“, kaže ovaj Trebinjac.

U pčelinjaku Spaićevih termos-košnice čine trećinu svih košnica

Termos-košnice su napravljene od drvenih nosača i tri sloja – spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane. Spaići kažu da sadrže prednosti i drvenih i stiropornih, i istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih. Lakše su od drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

Termos-košnice su nagrađivane na sajmovima širom svijeta – u kineskom gradu Fošanu, Skoplju, Istanbulu, Zagrebu, Nirnbergu, Banjaluci, Katovicama…

Preuzeto sa portala:www.agroklub.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision