Nedjelja, 7. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba7. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Thaci: Dodikov poziv na samit u BiH bio je ponižavajući
“Uprkos spremnosti da učestvujem na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio mi je učešće i predstavljanje Kosova na tom sastanku”, naveo je Thaci na svom Facebook profilu.

Dodao je da je Kosovo uvijek bilo spremno za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

“Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je sada slučaj sa organizacijom SEECP-a u BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama”, istakao je kosovski predsjednik.

Ponašanje BiH je okarakterisao kao “neprihvatljivo i paradoksalno”.

“Njihovi predstavnici primjenjuju sasvim antievropsku praksu koja se ne razlikuje od one u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana nemaju nezaobilazni preduslov za put ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali odbija da bude izložena i diskriminisana od bilo koga”, istakao je Hashim Tachi.

Podsjetimo, nakon poziva na samit iz Dodikovog kabineta su naveli da “Predsjedništvo BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom”.

Lider Kosova nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja je prošlog mjeseca održana u Sarajevu. Kao razlog nedolaska naveo je činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision