Petak, 8. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Februara. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Trenutna slika Doma naroda

Izborom šest delegata u Skupštini Livanjskog kantona na sjednici zakazanoj za danas, a nakon što ih potvrdi i CIK, okončat će se prvi krug izbora članova Doma naroda Parlamenta FBiH.

Naime, Livanjski kanton je ostao jedini kanton iz kojeg treba da se izaberu delegati kako bi CIK pristupio drugom krugu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno odabiru onih predstavnika naroda koji nisu izabrani, jer nisu bili zastupljeni u skupštinama kantona. To se prije svega odnosi na predstavnike srpskog naroda i onih iz reda Ostalih.

Dodjela mandata zavisit će od količnika za raspodjelu i ako se desi da svi budu imali identičan, uslijedit će žrijebanje s predstavnicima Ostalih i iz drugih kantona koji ih imaju.

Prema nezvaničnim informacijama, CIK čak ni u drugom krugu neće moći izabrati svih 17 delegata u Klub srpskog naroda pa će ovaj klub i u ovom mandatu vjerovatno ostati do kraja nepopunjen.

Kada je riječ o Klubu Srba, prema sadašnjoj projekciji, SDP će u ovom Klubu imati šest delegata, SNSD čak četiri, dva će doći iz Liberalne stranke, a po jedan iz SDA i HDZ-a BiH.

Prema ovakvoj postavci, SDA i HDZ bi, zajedno sa SNSD-om, bili u većini u ovom klubu te bi uz natpolovičnu većinu u cjelokupnom Domu naroda mogli izabrati SNSD-ovog kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, s obzirom na raniji neformalni dogovor Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Svakako, to bi trebalo dobiti svoju potvrdu i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Inače, nakon jučerašnjeg izbora delegata iz ZDK, koalicija SDA-HDZ u ovom kantonu izabrala je 12. HDZ-ovog delegata u Domu naroda, a to je Ivo Tadić.

Tako HDZ-ovi delegati u Klubu Hrvata imaju apsolutnu dominaciju, odnosno polugu za blokiranje bilo kakvih odluka, jer imaju 12 od ukupno 17 delegata koliko ih ima klub.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision