Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: vijesti.ba21. Januara. 2020. Zanimljivosti
Tri velike promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli kruh
Svi smo već čuli i zapamtili kako bismo trebali izbjegavati tri bijele opasnosti – šećer, sol i brašno! Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoljeti. Možda vas ovi razlozi “natjeraju” da budete ustrajniji u odluci.
Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami pečemo, od njega radimo tost, zapečemo ga u pećnici s češnjakom i maslacem ili maslinovim uljem ili od njega radimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. I, istini na volju, nekad baš prija zagristi tu hrskavu koricu…

Ipak, količina ugljikohidrata često kruh čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom kruhu, onom spravljenim od bijelog brašna – jedne od tri bijele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj bijelog kruha, evo razloga zbog kojih je poželjno izbacite s jelovnika.

Izgubit ćete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Kruh je pun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na tijelu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je bijeli kruh pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi, piše Živim.hr.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete ritual konzumiranja cjelovitih žitarica, probava se normalizira.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision