Nedjelja, 14. April 2019.
Unsko-sanski kanton 27° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba14. April. 2019. USK
Tužilaštvo USK-a još vrši istragu u predmetima falsifikovanja školskih diploma: Pečat je veća priča od Multilingue
Pravosuđe USK-a je najdalje otišlo u suzbijanju prodaje znanja iako mu to zbog migrantske krize nije prioritet.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona još vrši istragu u predmetima falsifikovanja školskih diploma i drugih službenih isprava. Iako su pod velikim pritiskom javnosti, institucije u Unsko-sanskom kantonu za sada prednjače u suzbijanju ove vrste kriminala.

Istraga traje

Podsjećamo, nakon Žurnalove afere Diploma, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona izdalo je naredbu o zatvaranju škole za odrasle Multilingua iz Sanskog Mosta, a njena vlasnica Maida Cepić-Habibović u međuvremenu je smijenjena i sa dužnosti direktorice Srednje mješovite škole u tom mjestu. Odranije je poznato da je policija izuzela određeni broj diploma iz ove škole koje je Tužilaštvo u Bihaću preuzelo kao dokazni materijal u istrazi koju provodi.

Međutim, daleko ozbiljnija afera mogla bi biti sa slučajem u Cazinu, gdje je prije dva mjeseca pronađen još veći broj krivotvorenih službenih isprava, piše oslobodjenje.ba.

Podsjećamo, tada su u okviru akcije kodnog naziva Pečat pretreseni objekti i na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, te je pronađen veći broj krivotvorenih dokumenata, uključujući i školske diplome.

Ismet Mušić iz Cazina, prvoosumnjičeni iz ove akcije, pušten je na slobodu nakon odležanog jednomjesečnog pritvora, potvrdio nam je njegov advokat Dino Halepić.

Međutim, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona još nije spremno da zaključi istragu, jer se radi o daleko većem broju uvezanih osoba, kao i mnoštvu dokaznog materijala.

– Predmet je u fazi istrage. U toku je provođenje većeg broja istražnih radnji. S obzirom na to da se radi o veoma složenom predmetu, jer je broj osumnjičenih lica i broj istražnih radnji čije je provođenje u toku obiman, Tužilaštvo USK-a se ne može izjasniti o roku u kojem će donijeti konačnu tužilačku odluku, kazala nam je Irena Marjanović, stručni saradnik za pristup informacijama i odnose s javnošću iz Tužilaštva u Bihaću.

Čeka se rasprava

U međuvremenu su pokrenute i inicijative da se ispita validnost i uradi revizija diploma uposlenih u kantonalnim organima uprave i upravnim organizacijama te drugim organima i ustanovama čiji je osnivač Unsko-sanski kanton. Ministarstvo obrazovanja ovu inicijativu je uputilo zvaničnim putem Vladi Unsko-sanskog kantona, koja će se o njoj tek izjasniti i proslijediti je poslanicima u kantonalnoj Skupštini. Također, poslanik SDA Almin Handanagić je uputio sličnu inicijativu o kojoj bi se zajedno moglo raspravljati, kada je kolegij stavi na dnevni red jedne od narednih sjednica Skupštine. Međutim, zbog povećanog obima posla i problema prouzrokovanih migrantskom krizom, od policije, preko Tužiteljstva, pa do Vlade USK-a, redoslijed prioriteta je izmijenjen.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision