Subota, 13. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2014. Izdvojeno, Region, Vijest dana
U Karlovcu proglašena opća opasnost – poziv na evakuaciju

Zbog prijetnje od poplava Krizni stožer za područje Karlovca donio je odluku o proglašenju opće opasnosti. U 9.10 sati gradom su odjeknule sirene.

U toku je evakuacija stanovništva iz Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te iz više mjesta u Pokupskoj dolini. Stožer za obranu od poplave poziva sve građane koji su u snazi da se uključe u pomoć od obrane od poplave.
Prema najnovijim informacijama, Korana toliko brzo raste da je potrebna sva moguća pomoć, piše u priopćenju. Mjesto okupljanja za organiziranu pomoć je Foginovo kupalište na Korani.

Od noćas je na snazi izvanredno stanje zbog poplave, poplavljeni su nebranjeni dijelovi grada, a opća opasnost proglašena je u prvom redu zbog tek nadolazećeg vodnog vala Koranom, koji se očekuje oko podne.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornome metru, još i više u gornjem toku slijeva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tijekom dana očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

Nikada u povjesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju, poručio je gradonačelnik Damir Jelić.

Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

U Hrvatskoj Kostajnici mještani sa strepnjom i velikom pozornošću prate vodostaj Une, ali i njezinih pritoka iz BiH, s obzirom na to da i ondje pada obilna kiša. U 10 sati u Sisku se sastaje Stožer za zaštitu i spašavanje, a doznajemo i da će se tijekom dana na području Letovanića i Žažine rasporediti 120 hrvatskih vojnika, a na sunjskom području i dodatnih 100 vojnika kako bi bili u pripravnosti ako zatreba. Vodeni val rijeke Kupe u Letovaniću se očekuje navečer.

Zbog obilne kiše koja je noćas padala na sjeveru Hrvatske došlo je do izlijevanja rijeka Plitvice i Bednje. Najteže je bilo u mjestima Tužno, Jalkovec, Jalžabet gdje je rijeka došla do nekoliko kuća.

Vatrogasci i dežurne službe su na terenu, srećom kiša je prestala. Jutros je zbog vode bio zatvoren i podvožnjak u Koprivničkoj ulici u Varaždinu.

Haos u Vodicama, vodostaj Kupe raste, Split opet potopljen

Šibensko je područje sinoć ponovno zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme. U samo jedan sat palo je više od 50 litara kiše po metru četvornome. Bujice su izbacivale poklopce šahtova, plavile podrume i otežavale promet.
Više od 250 vatrogasnih intervencija, oko 30 potopljenih brodova, uništene javne prometnice i šahtovi – posljedica su nevremena u Vodicama, a zbog nastale štete Vodice i Tribunj uputili su šibensko-kninskom županu zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

I drniški gradonačelnik Josip Begonja zatražio je da se proglasi elementarna nepogoda za cijelo područje grada Drniša zbog štete na poljoprivrednim kulturama.

Kiša ne jenjava, popis poplavljenih gradova sve duži 

Stotine intervencija imali su jučer vatrogasci u Dubrovniku. Pod vodom su bile prometnice, pa čak i Stradun, a u Župi dubrovačkoj – evakuirani su stanovnici. K tomu – zamutilo se izvorište vode, a na sastanku gradonačelnika Andre Vlahušića s predstavnicima Hrvatskih voda i dubrovačkog Vodovoda zaključeno je da hitno treba početi graditi pročistač na Ombli kako bi se trajno riješio problem prekomjernog zamućivanja vode nakon obilnijih oborina.

Splitski Centar 112 pozvao je stanovnike naselja u kaštelanskom zaleđu – Primorskoga Dolca, Bogdanovića i Sitnog, koja se vodom opskrbljuju iz šibenskoga vodocrpilišta Jaruge, da ne upotrebljavaju vodu jer je onečišćena zbog obilne kiše, a u njoj se osjeti i miris nafte. Voda se ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu.

I danas nas očekuje promjenjivo i nestabilno povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice može biti i izraženijih pljuskova osobito u gorju, dubrovačkom području, te kasno navečer i u Slavoniji. Najviše sunčanog vremena bit će na srednjem Jadranu i u istočnoj Slavoniji, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision