Subota, 3. August 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: uskinfo.ba3. August. 2019. USK
U nedjelju u Cazinu”Krajiška trahana za Guinnessa”

Ljudi su se oduvijek najradije okupljali oko hrane, a u Bosni i Hercegovini su veliki ručkovi, sofre i roštilji apsolutna tradicija. Tako je posljednjih godina iz svakog od gradova krenula priča o bosanskim porcijama za Guinnessovu knjigu rekorda pa su tako Tuzlaci nedavno napravili burek za Guinnessa, Travničani porciju ćevapa, a u Cazinu će se ove nedjelje spremati krajiška trahana za Guinnessa.

Riječ je o projektu koji se realizira u saradnji s Udruženjem kuhara Bosne i Hercegovine, a u okviru obilježavanja Dana Grada Cazina. Trahana se sprema na lokaciji stara Žitarnica u gornjoj čaršiji i trebala bi biti spremna za posluživanje od 14 sati. Tada će, naime, na istom mjestu biti proglašenje najuspješnijih učesnika Drugog cazinskog maratona, uz nastup Kulturno- umjetničkog društva „Hasan Mujezinović“.

Treba napomenuti da se radi o pravoj domaćoj trahani koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz KUD „Stijena“, a uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, spremaće je domaći majstori kuhinje Suad Puškar- Toro i Suljo Čaušević. Šerpa, posuđena za ovu priliku iz Tuzle, je zapremine 4.000 litara i u njoj je moguće skuhati 8.000 porcija trahane.

Na trahanu su pozvani svi. Od učesnika maratona do svih građana i gostiju. Uz kuhara Nermina Hadžića, na ovom kulinarskom događaju učestvuje i takođe, poznati b- h kuhar Hamid Kujraković sa svojim projektom „Svijet palačinaka“, a čiji sponzor je Vispak. Palačinci će za ovu priliku imati promotivnu cijenu samo zbog toga jer su sva sredstva i prilozi koji se prikupe namijenjeni opremanju kuharskog kabineta u Ugostiteljskoj školi u Cazinu čiji učenici će takođe, učestvovati u ovim događajima.

Rezervirajte nedjelju za atraktivan događaj i domaći ručak u društvu sugrađana i prijatelja jer je to još jedan način da prigodno proslavimo Dan Grada Cazina i usput, osvojimo i jedan naš, krajiški kulinarski rekord.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision