Nedjelja, 14. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
U Tuzli otvorena rekonstruisana Gazi Turali-begova džamija

Nakon šestogodišnje opsežne restauracije, danas je u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla svečano otvorena Gazi Turali-begova džamija, poznata i kao Poljska džamija, sagrađena u periodu od 1548. do 1572. godine. Ovu džamiju sagradio je veliki graditelj Turali-beg, koji se smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle. Zbog slijeganja tla džamija je oštećena, a prilikom mjerenja 1990. godine došlo se do podataka da su zidovi munare nagnuti, što je značilo da je neophodna njena rekonstrukcija.

“Danas smo svjedoci dubokom korijenu više od 400 godina, ali naša duhovnost je daleko dublja. Ona doseže do prvih Bošnjana, naših pradjedova koji su imali svoje korijene u staroj Bosni, u starom bosanskom plemstvu, a Turali-beg je onaj koji je sagradio ovaj hajrat i mnoge druge koje danas ovdje u Tuzli ne vidimo, nažalost. Tuzla tek sad pokušava otkriti duboke korijene svoje prošlosti kroz ime Gazi Turali-bega u Poljskoj džamiji”, rekao je reisul-ulema Husein ef. Kavazović, vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kavazović je dalje pojasnio da je ovaj neimar imao viziju razvoja grada te je džamiju sagradio u polju jer će se oko nje širiti mahala, oko mahale četvrti, a oko njih grad.

“Ovo je znak da put našeg naroda je put od nekoliko stoljeća i zbog toga je važno kazati da su naše gazije, naši veliki vakifi i dobrotvori ovog naroda oni koji su položili temelje, dočekali sinove i kćeri koji će obnoviti njihovu zadužbinu i zato mi možemo btiti ponosna generacija ljudi”, istakao je reis.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, kazao je da je ovaj grad imao sreću da u njemu živi i radi ovaj veliki čovjek, te da je zaslugom dobrih ljudi, a prvenstvo Islamske zajednice, zadržan kontinutet Turali-begove džamije koja predstavlja jednu vrstu magneta za sve one koji dođu u Tuzlu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision