Srijeda, 10. Septembar 2014.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembar. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Uhapšeno stotinu osoba zbog korištenja lažnih dokumenata

Stotinu osoba uhapšeno je širom Evrope u operaciji čiji je cilj sprječavanje korištenja lažnih ličnih dokumenata za obavljanje organizovanog kriminala, objavio je danas Europol koji kaže da se falsifikovana dokumenta prodaju za 250 do 1.500 eura. “U važnoj međunarodnoj policijskoj akciji uz podršku Europola, 950 predstavnika zakona pretreslo je 138 objekata i uhapsilo 100 pojedinaca”, navodi se u saopštenju evropske policijske kancelarije Europol u Hagu.

U ovoj operaciji kojom su upravljale njemačke vlasti, uz podršku Europola, u utorak je 49 ljudi uhapšeno u Španiji, 28 u Francuskoj, 10 u Švedskoj, šest u Grčkoj, četvoro u Njemačkoj i jedan u Austriji, Portugalu i Rumuniji. Na meti operacija je bio istočnoevropski organizovani kriminal.

Zaplijenjeno je 57 falsifikovanih ličnih dokumenata, vatreno oružje, gotovina, jedno ukradeno vozilo, falsifikovane cigarete, nakit, droga i satovi. Falsifikovana lična dokumenta omogućavaju stotinama kriminalaca širom Evrope da “regulišu svoj boravak u EU, primaju socijalnu pomoć i čine djela u rasponu od krađe do provale, iznude i druge zločine”.

Dva glavna osumnjičena za koje se vjeruje da falsfikuju dokumenta, nisu uhapšena već su za njima izdate evropske potjernice.

“Ta dva osumnjičena su odgovorna za masovnu proizvodnju pasoša, ličnih karata i falsifikovanih vozačkih dozvola, uglavnom čeških, rumunskih i bugarskih. Ta dokumenta su koristile stotine kriminalaca širom Evrope”, rekao je Europol.

Dvojica glavnih osumnjičenih su lažna dokumenta slala poštom ili preko kurira, pošto od kupaca lažnih dokumenta naplate od 250 do 1.500 eura preko banke.

Do aprila ove godine dva osumnjičena su širom Evrope poslala 300 paketa s falsifikovanim dokumentima.

Policijska operacija, opisana kao “težak udar mobilnom organizovanom kriminalu”, pomogla je da se identifikuju izvršioci tridesetak provala u Španiji i Njemačkoj.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision