Petak, 20. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba20. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
USK: Đaci danas sjedaju natrag u klupe

Vlada Unsko-sanskog kantona i sindikati obrazovanja postigli su sporazum o prekidu štrajka, tako da nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona počinje danas.

“Napokon smo dobili platu koja je definisana našim kolektivnim ugovorom. Vlada se obavezala da isplati razliku plata od septembra 2018. godine, a dobili smo i izmjene člana koji je definisao obračun minulog rada za sve zaposlene u obrazovanju. Takođe, tu je i obećanje da ćemo u roku od 30 dana napraviti izmjene i dopune kada su u pitanju pedagoški standardi”, kazala je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Članovi Vlade naglasili su važnost dogovora, s obzirom da već 14 dana nije bio organizovan obrazovni i odgojni proces u kantonu, ali i pozvali predstavnike sindikata na partnersko rješavanje nagomilanih problema.

“Nakon iscrpljujućeg pregovaračkog procesa, mogu sa zadovoljstvom konstatovati da smo postigli dogovor i pozvati svu djecu u školu. Neophodan nam je kvalitetan i razuman dijalog i u narednom periodu kako bismo riješili probleme u obrazovanju, odnosno da se više nikada ne dovedemo u ovakvu situaciju”, riječi su ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damira Omerdića.

Predsjednik Kantonalnog sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić potvrdio je i kako je potpisivanje sporazuma s Vladom uslovilo otkazivanje planiranog protestnog skupa prosvjetnih radnika na Gradskom trgu u Bihaću.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision