Utorak, 14. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: federalna.ba/fena.ba14. Maj. 2019. Izdvojeno, USK
USK pogođen obilnim padavinama/ Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće/ Obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana.

Na sinoćnjoj  vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

– Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i sinoć  smo odmah donijeli odluku o finansijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM – rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK-a donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

– Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe – istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Intenzivne padavine u zadnja dva dana, koje padaju bez prestanka, dovela su do naglog porasta vodostaja rijeke Mutnice, koja se opasno približava svom maksimalnom zabilježenom vodostaju iz 2014. godine.

Najveće poplave kada je u pitanju Cazin zabilježene su u Tržačkim Raštelma, Tržcu, Pjanićima, Ćoralićima, Mutniku, Stijeni.

Velike padavine zabilježene su i u Velikoj Kladuši, te uzrokuju podizanje vodostaja rijeka. Direktnu posljedicu povećanja nivoa vode i protoka riječnog korita najviše osjećaju građani i domaćinstva koji žive u neposrednoj blizini rijeka, kao i poljoprivredna zemljišta.

Tim povodom jučer  je sazvana Vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj se razmatralo o daljim aktivnostima. Formiran je tim koji će 24h pratiti stanje na terenu.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision