Ponedjeljak, 4. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2019. USK
USK: Provjeriti diplome svih u javnom sektoru

Ministarstvo obrazovanja USK pokrenuće inicijativu o provjeri diploma svih osoba koje su zaposlene u javnom sektoru na području ovog kantona, potvrdio je resorni ministar Damir Omerdić.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa će biti upućena Skupštini USK, koja će potom o svemu odlučivati.

“Inicijativa će se odnositi na to da se provjere sve diplome budžetskih korisnika i Skupština će potom odlučivati o ovoj inicijativi i o tome na koji način je provesti u praksi”, kazao je Omerdić.

Također, on je potvrdio kako će se u narednom periodu prečešljati sve ustanove u ovom kantonu koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti.

Najavio je i izmjenu važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada. Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su bile zapečaćene i zabranjivan im je rad. Pomenute aktivnosti motivisane su nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Diplomu je izdao Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” iz Sanskog Mosta, a u ovom slučaju istragu vode nadležne institucije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision