Ponedjeljak, 4. Februar 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba4. Februar. 2019. USK
USK: Provjeriti diplome svih u javnom sektoru

Ministarstvo obrazovanja USK pokrenuće inicijativu o provjeri diploma svih osoba koje su zaposlene u javnom sektoru na području ovog kantona, potvrdio je resorni ministar Damir Omerdić.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa će biti upućena Skupštini USK, koja će potom o svemu odlučivati.

“Inicijativa će se odnositi na to da se provjere sve diplome budžetskih korisnika i Skupština će potom odlučivati o ovoj inicijativi i o tome na koji način je provesti u praksi”, kazao je Omerdić.

Također, on je potvrdio kako će se u narednom periodu prečešljati sve ustanove u ovom kantonu koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti.

Najavio je i izmjenu važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada. Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su bile zapečaćene i zabranjivan im je rad. Pomenute aktivnosti motivisane su nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Diplomu je izdao Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” iz Sanskog Mosta, a u ovom slučaju istragu vode nadležne institucije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision