Četvrtak, 11. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembra. 2014. USK, Vijesti
USK: Saobraćajni prekršaj “pojeftinio”

Početkom prošlog mjeseca u USK je stupio na snagu novi zakon o prekršajima koji donosi olakšice za sve prekšioce saobraćajnih propisa. Naime, za vozače koji u roku od 8 dana iznire 50% iznosa navedenog u prekršajnom nalogu smatraće se da su u potpunosti izmirili dugovanja. Ovakav koji se već nekoliko godina pšrimjenjuje u susjednoj Hrvatskoj pokazao se veoma efikasnim u snanjanju broja neplaćenih kazni.

Bh. vozači državi duguju oko 100 mil KM zbog neplaćanja saobraćajnih kazni. Iako je u BiH 2006. godine stupio na snagu zakon prema kojem građani koji nisu platili saobraćajnu kaznu ne mogu registrovati vozilo, građani pronalaze rupe u zakonu tako što vozila prebacuju na nekog člana porodice. Poslije toga čekaju pet godina, nakon čega nastupa zastara kazne. Ove godine nastupit će zastara kazni koje su izrečene 2009. godine, pa će država, samo iz te godine, izgubiti više miliona KM. Moguće rješenje problema je izmjena legislative koja se u susjednoj Hrvatskoj pokazala veoma efikasnom u smanjenju broja neplaćenih kazni.

Na području USK u prvih 6 mjeseci ove godine ecidentirano je 26. 567 saobraćajnih prekršaja među kojima su najbrojni prekršaji prekoračenja brzine ustanovljeni stacionarnim radarima, potom vožnja pod uticajem alkohola te nepropisno preticanje. To dovoljno govori o nedostatku svijesti i saobraćajnoj kulturi vozača čije su greške u 90% slučajeva uzročnici saobraćajnih nezgoda.

U MUP USK još jendom su apelovali na sve vozače da zbog kiše te mokrih i skliskih kolovoza vožnju prilagode uvjetima na putu i poštuju saobraćajne propise.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision