Ponedjeljak, 8. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba8. Jula. 2019. Svijet
Velika Britanija traži od Irana da odmah zaustavi obogaćivanje nuklearnog materijala
Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije saopćilo je da je izjava Teherana da će započeti obogaćivanje urana iznad granice od 3,76 posto dovela do kršenja Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA).

“I dok Velika Britanija ostaje potpuno posvećena sporazumu, Iran mora odmah zaustaviti i preokrenuti sve aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim obavezama. Mi koordiniramo s drugim potpisnicima JCPOA u vezi s narednim koracima prema uvjetima sporazuma”, rekao je glasnogovornik navedenog ministarstva.

Iran je rekao da će nastaviti obogaćivanje urana sve do nivoa potrebnog za proizvodnju goriva za nuklearnu elektranu, za koju zvaničnici kažu da iznosi pet posto.

Visoki iranski zvaničnici također su rekli da će Teheran nastaviti smanjivati ​​svoje obaveze prema sporazumu svakih 60 dana, osim ako potpisnici sporazuma ne poduzmu konkretne poteze na zaustavljanju američkih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su već izašle iz historijskog sporazuma, a ova najava Teherana je novi korak unazad za preostale potpisnice, uključujući i Veliku Britaniju koja poziva Iran da ostane predan ovom sporazumu.

Iz ove bliskoistočne zemlje poručuju da je njihov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe, ali postoji bojazan da bi povećanje kapaciteta moglo dovesti do proizvodnje nuklearnog oružja, piše Sky News.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision