Utorak, 22. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba22. Januar. 2019. USK
Velika Kladuša: Migranti otkrili kako varaju hrvatsku policiju i koliko plaćaju krijumčare

620 krijumčara migranata prošle je godine uhapsila hrvatska policija – otprilike dvoje svaki dan. Iako je zima i put im je mnogo teži, pritisak migranata iz Bosne i Hercegovine nije se značajno smanjio.

Prošle su sedmice policija i vatrogasci spasili život 15 migranata na Plješivici – djecu i trudnice na rukama su nosili kroz snijeg. U BiH se trenutno nalazi 4.000 migranata, koji se na ovaj ili onaj način pokušavaju domoći Europe, pišu vijesti.rtl.hr.

Bivša tvornica u Velikoj Kladuši postala je dom stotinama ljudi. Ovdje je već nekoliko mjeseci smješten kamp za migrante. Neki od njih, priznaju, svaki dan pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku.

“10 puta sam pokušavao i pokušavao ići u Sloveniju. Nadam se da ću uspjeti doći do Slovenije. Ali, ako je moja sudbina ostati ovdje, ostat ću. Želim pronaći posao, bolji život, bolju hranu i stan. Spavao sam mjesec dana u hladnoj šumi”, ispričao je Alžirac Hamza.

Migranti nam pričaju – do Europe je sve teže doći. Pa se i ruta promijenila. Iz Velike Kladuše kreću na opasan put preko Plješivice pa preko Like i Gorskog Kotara pokušavaju doći do Trsta. Pješice im za put od 200 kilometara treba i do 15 dana.

“Iz Italije idemo u Europu. Francuska, Španjolska, Belgija, Nizozemska, Engleska. Sve to iz Italije. Nemamo šanse ako idemo u Sloveniju i Austriju. Policijske kontrole su prejake”, kazao je Alex iz Maroka.

Lani je u BiH pristiglo gotovo 24.000 migranata. U zimskim mjesecima priljev se ipak smanjio pa je od početka godine stiglo manje od 400 ljudi.

No, pritisak na granicu i dalje traje jer na području BiH trenutno živi oko 4.000 migranta, Euopska je unija stoga državi uplatila 9,2 miliona eura za pomoć kampovima i graničnim kontrolama.

Život u kampu

Brigu o kampovima ovdje u BiH vodi Međunarodna organizacija za migracije. Mi upravo čekamo dozvolu kako bi nas pustili u sam kamp, a svi migranti koji dođu ovdje unutra mogu ući samo uz identifikacijsku karticu.

Dok žive u kampu svaki dan su im osigurana tri obroka. No, ima i onih koji radije kuhaju sami. To rade pod ovom nadstrešnicom uz otvorenu vatru.

Zbog zime, ali i povećanih potreba, odnosno povećanog broja koji ovdje pristiže prošle sedmice ovdje su postavljeni i sami kontejneri. Njih 40. I uskoro bi u njih trebali useliti migranti s obzirom na to da u hangarima mjesta više nema. Nije idealno, ali ovdje barem imaju osnovne higijenske uvjete.

Sanitarni čvorovi su postavljeni u kontejnerima, a spava se u prostorijama tvornice gdje se nekad proizvodila stolarija.

U jednom hangaru nalaze se improvizirane spavaće sobe. Kako je to sve jedna velika prostorija, onda su si ljudi stavili deke između kreveta kako bi osigurali bar malo privatnosti, a neki su stavili sami svoje šatore.

Lokalci negoduju

U kampu postoji i karantena, odnosno spavaona za one migrante koji su tek pristigli.

Zbog velikog broja novih sugrađana, mnogi lokalci negoduju.

“Možda u početku kad su prve izbjeglice došle izrazili smo im neku dobrodošlicu, daleko od toga, ali sad narod ih odbacuje, sami provaljuju, pogotovo u kućama u kojima ne svijetli”, smatra Zlatan iz Velike Kladuše.

Kad padne noć na području Kladuše nemoguće je voziti jer je na cesti bez rasvjete sve puno migranta. Većina njih tada kreće na rizičan put koji će skupo platiti.

“2.000 eura iz Bosne do Trsta. 2.000 eura i idemo automobilom. Pakistanac od nas traži 600 eura da idemo pješice kroz šumu deset dana”, ispričao je Hamza.

Ali potrošeni euri većinu ne dovedu nigdje. Jer vrlo ih brzo zaustavi surova zima ili hrvatska policija.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision