Srijeda, 24. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan24. Jula. 2019. Svijet
Venecuela odobrila ugovor koji može omogućiti stranu intervenciju

Venecuelska Narodna skupština koju kontroliše opozicija odobrila je povratak Venecuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (TIAR) koji omogućuje legalnu eventualnu stranu vojnu intervenciju u zemlji zahvaćenoj krizom.

Tekst je “jednoglasno odobren i potpisan”, rekao je predsjednik parlamenta Juan Guaido nakon glasanja na sjednici u Caracasu, tačno šest mjeseci otkako se proglasio privremenim predsjednikom, prenosi AFP.

‘Napad na jednu državu smatra se napadom na sve’

Tako se Venecuela vraća u TIAR (poznat i kao Sporazum iz Rija) sedam godina nakon što je iz njega istupio pokojni predsjednik Hugo Chavez.

Ključna odredba TIAR-a, kojeg je ratifikovala većina američkih zemalja na početku Hladnog rata, leži u članku koji kaže da se napad na jednu državu smatra napadom na sve.

Juan Guaido kojeg je za privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ne isključuje mogućnost strane vojne intervencije kako bi Nicolasa Madura svrgnuo s vlasti. Opozicioni čelnik naziva socijalističkog predsjednika Madura “uzurpatorom” jer su izbori na kojima je prošle godine pobijedio prema njegovom mišljenju bili “nepošteni”.

Sredstvo širenja američkog utjecaja

TIAR iz kojeg su istupile Bolivija, Ekvador i Nikaragva, smatraju se sredstvom širenja američkog utjecaja u Latinskoj Americi.

Te su se zemlje povukle 2012. ocijenivši da je ugovor pokazao svoju slabost 1982. tokom sukoba na Falklandskim otocima između Argentine i Velike Britanije.

Sjedinjene Američke Države su tada bile neutralne.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision