Srijeda, 10. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Vijeće ministara BiH: Imenovanja odgođena za narednu sjednicu – Prioritet obnova stambenih jedinica

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Povjerenstva za kupovinu/nabavu objekata za smještaj institucija BiH, donijelo je pojedinačne odluke o kupovini objekata za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi sustavno riješiti problem smještaja institucija Bosne i Hercegovine i dugoročno ostvariti uštede u trošenju proračunskog novca jer su prošle godine troškovi zakupa za smještaj institucija iznosili oko devet miliona KM.

Riječ je o objektu ili dijelovima objekata u Mostaru na adresi SPO “Orca” površine 1.598,48 četvornih metara u iznosu od 5.610.664,80 KM, zgradi “Hidrogradnje” u Sarajevu ukupne površine 3.170,44 četvornih metara po cijeni od 8.997.708,72 KM, poslovnom objektu u Banjoj Luci površine 722,94 četvornih metara vlasništvo GP Krajine po cijeni od 2.994.272,89 KM te objektu u Istočnom Sarajevu površine 407,09 četvornih metara u ul. Dabrobosanskoj 26 – 28, vlasništvo Teakoma d.o.o. Prnjavor po cijeni od 997.370,50 KM; kao i poslovnom objektu u Tuzli, ulica Maršala Tita 36, zgrada Tehnograda po cijeni od 910.780,00 KM.

Vijeće ministara je prije donošenja ovih odluka usvojilo Izvješće Povjerenstva za kupovinu/nabavu objekata za smještaj institucija BiH, uz sugestije i zaključke Ministarstva financija i trezora BiH.

Vijeće ministara ranije je odobrilo 20 miliona KM za Projekt kupovine/nabave objekata za smještaj institucija Bosne i Hercegovine, koji je uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje 2012. – 2014. godine.

Prioritet obnova stambenih jedinica

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o posljedicama poplava u BiH o pitanjima raseljenja i obnove stambenih jedinica, kojom se naglašava da je saniranje štete nastale na stambenim jedinicama u vrhu prioriteta za rješavanje u narednom razdoblju te u tom pravcu pozvalo donatore da svoja raspoloživa sredstva usmjere, prije svega, u obnovu stambenih jedinica u najkraćem mogućem roku. Radi smanjenja problema raseljenja uzrokovanog poplavama i stvaranja uvjeta za normaliziranje života, jedan od prioriteta je obnova i osposobljavanje zdravstvenih ustanova, škola i drugih javnih objekata.

Prema Informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, uslijed poplava i klizišta u BiH je raseljena je 89.981 osoba, potpuno su srušene 1.943 stambene jedinice, dok je 41.306 stambenih jedinica oštećeno, što je ukupno 43.249 stambenih jedinica, odnosno obitelji koje trebaju stambeno zbrinjavanje. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će redovito svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće, dostavljati Vijeću ministara BiH informacije o rješavanju pitanja stanovanja, uzrokovanog poplavama i klizištima, s prijedlogom mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Vijeće ministara BiH zatražilo je od Interresorne radne skupine informaciju o realizacije zaključka sa 106. sjednice Vijeća ministara BiH u svezi s dostavljanjem prijedloga kriterija o raspodjeli pomoći nakon svibanjskih poplava u BiH.

Projekt FAO pomoći poplavljenim

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji projekta „Urgentna pomoć ugroženim vlasnicima stoke pogođenim poplavama i izgradnja kapaciteta za brzi oporavak od poplava“ – projekt pomoći Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO). Za potpisnika projektnog sporazuma određen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, a za bh. koordinatora projekta imenovan je njegov pomoćnik za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj Dušan Nešković.

Ovim će projektom za Bosnu i Hercegovinu biti izdvojena sredstva za nabavu stočne hrane u vrijednosti od 476 tisuća američkih dolara. Na ovaj će način biti distribuirano 620 tona lokalno proizvedene stočne hrane za 2500 malih uzgajivača stoke u područjima koja su najviše pogođena poplavama.

Imenovanja odgođena za narednu sjednicu

Vijeće ministara BiH odgodilo je za narednu sjednicu izjašnjavanje o pojedinačnim informacijama o isteku mandata rukovoditeljima u više bh. institucija i upravnih odbora, kao i o prijedlozima za imenovanju rukovoditelja u institucijama BiH, povjerenstvima i tijelima Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pregovaranje i zaključivanje Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se unapređuju bilateralni odnosi, ispunjavaju obveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalje pozitivna poruka zemljama u regiji, europskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja. Prema Ugovoru, državna se granica proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu. Rok za obilježavanje državne granice na terenu je do tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision