Srijeda, 30. Januara 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba30. Januara. 2019. USK
Vlada USK i sindikat obrazovanja postigli dogovor, štrajka neće biti

Kantonalni ministar obrazovanja Damir Omerdić dodao je da će biti formirana i komisija koja će detaljno provjeriti stanje u školama na području USK

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) i sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na današnjem su sastanku postigli dogovor o poštivanju trenutačnog Kolektivnog ugovora, tako da najavljenog generalnog štrajka prosvjetnih radnika neće biti.

– Dogovoreno je da će se Kolektivni ugovor u potpunosti implementirati, odnosno da je osnovni kamen spoticanja oko osnovice za platu prevaziđen. Dobili smo obećanje da će u nacrtu budžeta biti predviđeno izjednačavanje osnovice za sve budžetske korisnike. Time su otklonjene osnovne dileme oko poštivanja postojećeg Kolektivnog ugovora, a financijska sredstva za to će biti namirena iz unutrašnjih rezervi Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK – rekao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović.

Kantonalni ministar obrazovanja Damir Omerdić dodao je da će biti formirana i komisija koja će detaljno provjeriti stanje u školama na području USK.

– Odluka Kantonalne vlade je da idemo u smjeru poštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanja osnovice za platu svim budžetskim korisnicima. Isto tako, Vlada USK će u najskorijem periodu imenovati komisiju koja će napraviti detaljnu analizu svih škola, gdje će se pokušati naći određeni modus ušteda – dodao je ministar Omerdić.

Dogovoreno je i da će se u roku od 60 dana krenuti u rješavanje ostalih zahtjeva sindikata, konkretno podzakonskih akata koji se odnose na pravilnike o napredovanju, prijemu u radni odnos i tehnološkom višku, te da će Vlada i Skupština USK u skorijem vremenskom periodu ponoviti proceduru formiranja i usvajanja Pravilnika o osnovnom obrazovanju.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision