Četvrtak, 12. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba12. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Vodeći forum o inovacijama Sarajevo Unlimited 2019 počinje 22. oktobra
Obzirom da je strateški partner foruma Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, na press konferenciji su se pored menadžerice foruma Lejle Mujkanović-Krka medijima obratili i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.

“Ove godine forum stavlja fokus na razvoj pametnih gradova, odnosno ‘Smart Cities’. Pored glavne teme – Pametnih gradova, posebnu pažnju posvetit ćemo i temama poput IoT, digitalizaciji turističke ponude, Fintech-u ali i zaštiti podataka i sigurnosti istih u skladu sa standardima u svijetu”, istakla je u svom obraćanju menadžerica foruma Sarajevo Unlimited Lejla Mujkanović-Krka.

Dogovorena je saradnja i partnerstvo sa vodećim kompanijama u oblasti inovacija i softverske industrije kao što su Cisco, Oracle, BH Telecom, Prointer, BS Telecom, ali i kompanijom Outdooractive iz Njemačke, koji će na četvrtom izdanju Sarajevo Unlimited-a omogućiti prisustvo stručnjaka koji su planirali i implementirali projekte pametnih gradova u svijetu, te nam predstaviti primjere svojih pozitivnih i kreativnih rješenja.

Ove godine tokom foruma Sarajevo Unlimited očekuje se oko 4.000 učesnika iz cijele BiH, regije i svijeta.

“Mi moramo, ne samo opsluživati strana tržišta za koje rade naše mlade firme i ljudi iz Sarajeva, već moramo privlačiti te vrste investicija da se ovdje na našem terenu kreira sadržaj i da ne budemo samo korisnici tehnologija, kao što je to bilo u prošlosti. Moramo i stvarati tu tehnologiju. Ovaj događaj će okupiti i prezentirati upravo takvu energiju koju želimo proširiti na cijeli Kanton Sarajevo i da sa te strane kao institucija pomognemo mladim ljudima sa ovog područja”, istakao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto.

“Sarajevo je centar Bosne i Hercegovine sa izuzetnim ljudskim potencijalom, i konačno je vrijeme da taj ljudski potencijal i pokažemo na konkretnim primjerima. Kroz ovu konferenciju, nastojati ćemo ojačati poduzetnički duh kod mladih, podstaći razvoj outsourcing industrije, te ubrzati transfer i apsorpciju modernih globalnih tehnologija i znanja. Cilj nam je da naši mladi ostanu u Bosni i Hercegovini. Možemo izvoziti znanje, ali moramo zadržati naš neprocjenljivo vrijedan ljudski potencijal”,istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.

Pored navedenih partnera tradicionalno forum podržava i Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, koji ovime pokazuje da u Sarajevu itekako ima mjesta za mlade, sposobne i kreativne ljude.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision