Petak, 11. Oktobar 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: al jazeera balkan11. Oktobar. 2019. Svijet
Von der Leyen pozvala na brže formiranje Evropske komisije

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji nije prošla na saslušanju u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen pozvala je sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava EK-a.

Europski parlament je ranije odbacio francusku kandidatkinju za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule Von der Leyen, javlja agencija dpa.

“Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki: sljedećih pet godina bit će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okruženju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu”, kazala je Von der Leyen, prenosi Hina.

Zastupnici nezadovoljni na saslušanju

“Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s EP-om, ubrzati postupak kako bi Europa mogla brzo djelovati”, dodala je predsjednica EK-a.

Goulard je treća od 26 kandidata koje Europski parlament nije potvrdio.

Bliska suradnica Macrona je u četvrtak morala na dodatno saslušanje, jer nakon prvog, održanog prošli tjedan, zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom.

Nakon dodatnog saslušanja, članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana – Odbor za jedinstveno tržište i Odbor za industriju – većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu.

U tajnom glasanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Dvije istrage protiv kandidatkinje

Čelnica socijalista u EO-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da ju, suprotno tvrdnji Macrona, Von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika, koja čine predsjednik EP-a i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo EP-a ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prijevara – OLAF, zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u EP-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision