Četvrtak, 17. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: klix.ba17. Januar. 2019. Bosna i Hercegovina
VSTV od vlasti traži da osiguraju dovoljna sredstva za plaće sudijama i tužiocima
“S tim u vezi želimo da informišemo javnost da je u toku završna faza implementacije projekta ‘Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH’ koji se finansira uz podršku Evropske unije u okviru navedenog Projekta. Temeljem Ugovora o grantu, Evropska unija je u proteklom periodu obezbijedila značajna sredstva namijenjena za finansiranje ljudskih kapaciteta i materijalnih troškova za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužilaštava i osam sudova u Bosni i Hercegovini. Tokom implementacije projekta imenovan je 21 tužilac i sudija čije su se plate i naknade u proteklih pet godina finansirale iz donatorskih IPA sredstava. Pored tužilaca i sudija, iz projektnih sredstava je finansirano i 114 pozicija pratećeg netužilačkog i nesudskog osoblja”, saopćili su iz VSTV-a.

Kako je planirano da Projekat bude finaliziran tokom 2019. godine, te da u narednim fazama projekta nije predviđeno finansiranje plata tužilaca i sudija, nego isključivo pratećeg osoblja, VSTV BiH je u više navrata pozivao nadležna ministarstva finansija i pravde u Bosni i Hercegovini da prilikom pripreme budžeta za 2019. godinu imaju u vidu da finansiranje plata i naknada navedenih tužilaca i sudija treba da bude preuzeto i osigurano u okvirima redovnih budžeta pravosudnih institucija.

“Nažalost, moramo konstatovati da naši pozivi nisu uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta na nekim od nivoa vlasti, pa želimo da izrazimo zabrinutost činjenicom da odobrenim budžetom pravosudnih institucija za 2019. godinu u Republici Srpskoj nisu obezbjeđena dovoljna sredstva kako bi bilo preuzeto finansiranje plata svih tužilaca i sudija iz redovnog budžeta institucija”, istaknuli su.

Naglasili su da u javnosti često postoji proklamovana podrška radu pravosuđa, posebno tužilaštvima, a da s druge strane ta podrška nije uvijek praćena adekvatnom finansijskom podrškom u smislu obezbjeđenja potrebnih resursa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision