Srijeda, 10. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2014. Region, Vijesti
Vučić i Li dogovorili samit u Beogradu

Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope biće održan u decembru u Beogradu, a organizatori će biti Srbija i Kina, dogovorili su se premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećang, saznaje RTS. Vučić se sa Li Kećangom sastao u Tjenđinu, gdje učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.

Premijer Aleksandar Vučić kaže za RTS da je predstojeći samit izuzetno važna i velika stvar za Srbiju, jer će to biti prvi put poslije 1986. godine da kineski premijer dolazi u Beograd. Pored toga, dolazi još 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope, ističe Vučić i ocjenjuje da najmanje 35 godine nije bilo takvog skupa na teritoriji Republike Srbije.

 “To pokazuje koliko Srbija postaje važna i da smo svojim odgovornim vođenjem nezavisne politike, ali i principijalnim ponašanjem uspjeli da stvorimo takvu vrstu podrške i takvu vrstu odnosa velikih zemlja i takve sile kao što je Kina”, naglašava srpski premijer.

Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.

To će, ocjenjuje premijer, značiti dalji razvoj infrasturkture u Srbiji.

“Premijer Li je pokazao razumijevanje visine javnog duga u Srbiji i vjerujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara”, napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao i da mu je Li prenio da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd spoji sa Solunom i pirejskom lukom.

Srpski premijer napominje da je uputio poziv kineskim investitorima, ne samo firmama koje rade infrastrukturne projekte, da učestvuju u procesu privatizacije u Srbiji. Uvjeren je da će bar nekoliko preduzeća kupiti kineske kompanije i ističe da su kineski investitori dobrodošli na srpsko tržište.

Kineski premijer prihvatio je i Vučićev poziv da u decembru zajedno otvore most Zemun – Borča.

“Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri. Čvrsto tradicionalno prijateljstvo, kao i čvrsti temelji na političkom nivou su ono što nas spaja. Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom”, istakao je prilikom susreta Kećiang.

Srpski premijer je razgovarao i sa predstavnicima kompanije CRBC, koja u Srbiji gradi most Zemun – Borča, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić se tokom dana susreo i sa predstavnicima državne industrijske korporacije “Norinko”, 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svijetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom nafte i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision