Ponedjeljak, 4. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2019. Svijet
Zašto EU sankcionira Rusiju, a ne smije Izrael?

Izraelske lobističke mreže igraju veliku ulogu na američkoj sceni, međutim, njihov utjecaj u Briselu, sjedištu evropskih institucija, i dalje je nejasan premda imaju za cilj ojačati privilegirani status Izraela u Evropskoj uniji, koja odbija preduzeti bilo kakve mjere protiv Izraela uprkos njegovim kršenjima ljudskih prava.

U izvještaju koji je objavio francuski portal Mediapart izvor iz Evropskog parlamenta navodi da izraelski lobi uživa poseban tretman u odnosu na druge ambasade pri Evropskoj uniji. EP nameće sankcije Rusima, ako se za tim ukaže potreba, ali se ne usuđuje tretirati Izrael na isti način.

Aktivnosti tog lobija u Evropi nisu javne kao što je to slučaj u SAD-u. EU je prvi trgovinski partner Izraela, a postepeno mu je davao i poseban status u odlučujućim područjima, kao što su naučna istraživanja, inovacije i obavještajni rad.

Prvo stvarno pozicioniranje izraelskog lobija u Evropi uslijedilo je nakon Druge palestinske infitade 2001. Vezano za to, irski novinar David Cronin kaže: “Izrael je shvatio koliko se pogoršala njegova reputacija zbog nasilnog gušenja palestinskog otpora, pa je pokušao popraviti svoj imidž u očima evropske elite.”

Kameleonski lobi

Nakon 15 godina Tel Aviv je dobio lobističku mrežu, praktično neusporedivu s bilo kojom drugom mrežom lobista. Taj lobi mogao je računati na podršku “velikog brata” u SAD-u. Neke od njegovih najvažnijih sastavnica jesu Transatlantski institut, koji su osnovali Američki jevrejski odbor, organizacija B'nai B'rith Europe i organizacija Evropski prijatelji Izraela (EFI), osnovana 2006, Evropsko-izraelska organizacija za odnose s javnošću (EIPA), koja funkcionira na način sličan moćnom Američko-izraelskom komitetu za javne odnose (AIPAC).

Osim njihove opće uloge plasiranja vladinih stavova, neke od njih imaju i određene zadatke, poput nevladine organizacije Monitor, koja je osnovana 2002. i radi na širenju laži kojima se žele diskreditirati izraelske i palestinske organizacije za ljudska prava u očima evropskih donatora.

Budući da su pravila EU-a o transparentnosti daleko manje stroga nego u SAD-u, teško je s preciznošću izdiferencirati izvore njihovog finansiranja. Međutim, proučavanjem poreznih prijava dobrotvornih organizacija moguće je utvrditi da izraelske organizacije finansira američka i izraelska desnica i da imaju podršku izraelskih diplomatskih službi.

Jedna od karakteristika znatnog broja tih lobističkih komponenti jest kombiniranje njihove nepokolebljive podrške izraelskoj politici i odbrane interesa jevrejskih zajednica u Evropi. I pored toga, ne može se reći da su one direktno proistekle iz tih zajednica. Naprimjer, Evropsko jevrejsko udruženje (EJA), koje se ponosi time da predstavlja krovnu platformu za jevrejske organizacije na evropskom kontinentu, zapravo uključuje vrlo malo organizacija s pravim lokalnim korijenima.

Privlačnost start-up nacije

Lobi radi na uvođenju svojih snažnih pristalica u Evropski parlament, kao što su konzervativne grupe i Evropska narodna stranka (EPP). Kršćanska cionistička struja, koja uspjeh jevrejske države vidi kao ispunjenje biblijskog proročanstva, ima pristalice u Evropskom parlamentu, mada u manjem broju nego u SAD-u. Oni su okupljeni pod zastavom Evropske koalicije za Izrael (ECI), koja je vatreni pobornik ekstremnih stavova izraelske vlade i njene kontrole nad cijelim Jerusalemom.

Izrael, također, računa na one koje smatra uporištem protiv islama, naročito iz redova konzervativaca i ekstremnih desničarskih struja, kojima se Izrael približava uprkos njihovim sumnjivim vezama s antisemitizmom. Lobiranje članova EP-a predstavlja sukob interesa, a neki od njih rade istovremeno kao savjetnici evropskih grupa i za izraelsku ambasadu, što nije dozvoljeno.

Na ekonomskom planu pojedine poslovne ljude privlače prilike za investiranje u Izrael kao u visokotehnološku start-up naciju. Izrael se smatra i važnim uvoznikom evropskog oružja i izvoznikom napredne vojne tehnologije, naročito naoružanih bespilotnih letjelica, od kojih su neke testirane u Gazi.

Lobističke grupe koriste protivrječnost između poslovnih interesa evropskih elita i njihove navodne brige za vladavinu prava. Ako bi prevladala vladavina prava, onda bi to donijelo katastrofalne posljedice za Izrael. U 2009. godini zamrzavanje procesa poboljšanja bilateralnih odnosa s Izraelom nakon napada na Gazu dovelo je do pada trgovine s EU-om za 20,8 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision