Ponedjeljak, 6. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba6. Maja. 2019. USK
ZABRINJAVAJUĆE STANJE U USK: U prvom polugodištu ispisana 673 đaka

Broj učenika koji pohađaju osnovne škole na području Unsko-sanskog kantona neprestano se smanjuje, pa su tako tokom prvog polugodišta tekuće školske godine iz ovdašnjih škola ispisana 673 đaka, a procjene su kako se taj broj u međuvremenu i povećao.

Ovo je utvrdila komisija koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja USK, a najviše učenika ispisano je iz škola na području Bihaća i Cazina.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako se, u odnosu na period od prije pet godina, broj učenika u osnovnim i srednjim školama smanjio za oko 6.000, što je alarmantan podatak.

Direktorica Osnovne škole “Harmani” u Bihaću Belmana Trivunić kaže kako prvi put nije u mogućnosti da planira projekciju za naredne tri godine, jer je neizvjestan broj učenika.

“Nismo u situaciji da planiramo broj odjeljenja niti to koliko će ko imati normu. Naši planovi ne mogu dobaciti ni do septembra, jer je neizvjesno da li ćemo u nekom odjeljenju imati dovoljan broj učenika ili ćemo ga morati rasformirati”, ističe Trivunićeva.

U Pedagoškom zavodu USK ističu kako je evidentno da broj učenika koji se upisuju u škole pada iz godine u godinu, ali da je zabrinjavajuća situacija da se još tokom trajanja ispisuje veliki broj osnovaca i srednjoškolaca. Ističu kako je evidentno da su svemu uzroci pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih porodica s područja USK u inostranstvo.

Rezultat ovakve situacije u školstvu ovog kantona je evidentan višak prosvjetnih radnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture USK nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak.

“Veliki broj prosvjetnih radnika nema mogućnost da ispuni radnu normu. Pokušavali smo da riješimo taj problem njihovim preraspoređivanjem u druge škole. Međutim, neminovno je da se suočimo s ovim problemom”, kažu u resornom ministarstvu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision