Srijeda, 23. Januar 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: krupljani.ba23. Januar. 2019. USK
Zasjedala Vlada USK: Razriješeni upravni odbori u zdravstvenim ustanovama
U Bihaću je jučer zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Na sjednici je razmatran niz kadrovskih pitanja.

Na prijedlog Ministarstva privrede razriješeni su  dosadašnji  članovi privremenog Nadzornog  odbora JU ,,Direkcija regionalnih cesta USK” Bihać.  U cilju poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti, te osiguranja uslova za dalji rad  imenovani su članovi novog privremenog Nadzornog  odbora odbora JU ,,Direkcija regionalnih cesta USK”

Na prijedlog Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva i socijalne politike razriješeno je više upravnih odbora u zdravstvenim ustanovama te imenovani privremeni upravni odbori.

Kako je navedeno iz resornog ministarstva, u 2018.godini, članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Bihać su, suprotno Standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciii BiH, dakle suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra  u zdravstvenim ustanovama, na osnovu kojih se vrši finansiranje zdravstvene ustanove od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvolili prekomjerno zapošljavanje, čime je nanijeta ogromna šteta ovoj zdravstvenoj  ustanovi. U 2018. godini  zaposleno je  38 osoba  zbog čega  ustanovi nedostaju novčana sredstva  za provođenje kolektivnih ugovora  u oblasti zdravstva i obaveza dobavljačima, a o čemu dosadašnji upravni odbor nije raspravljao niti je izvještavao Ministarstvo.

Slijedom navedenog predloženo je i donoseno rješenje da članove UO Dom zdravlja Bihać treba razriješiti i imenovati privremeni upravni odbor te pokrenuti proceduru raspisivanja javnog oglasa za nominiranje članova Upravnog odbora.

Zbog prekomjernog zapošljavanja  Vlada USK je razriješila,  prije isteka vremena  na koje su imenovani, predsjednika i članove Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Cazin, te donijela rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbor  ZU Dom zdravlja Cazin do  okončanja postupka izbora i imenovanja članova Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Cazin, na način i postupak predviđen zakonom.

Suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, na osnovu kojih se vrši finansiranje zdravstvene ustanove od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvoljeno je  prekomjerno zapošljavanje 13 zaposlenika u JU DZ Velika Kladuša čime je nanijeta šteta ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zbog prekomjemog zapošljavanja ustanovi nedostaju novčana sredstva za provođenje potpisanih Kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva i to za 11 i 12. mjesec 2018.godine te za poboljšanje standarda uposlenih u 2019.godini. Kako ni ovaj upravni odbor nije raspravljao o problemima ove ZU, nije utvrdio plan daljeg djelovanja, niti je o problemima u radu obavještavao resorno Ministarstvo doneseno je rješenje o smjeni ovog i imenovanju privremenog UO i u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša.

Kako je privremenom Upravnom odboru ZU Dom zdravlja Bužim, istekao zakonom propisani period na koji je imenovan, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova UO  ukazala se potreba za imenovanjem novog privremenog  Upravnog odbora i u DZ Bužim.

Vlada Kantona donijela je, na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, rješenje o  razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora ZU Dom zdravlja  Bosanska Krupa. Kako je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  propisano da upravni odbor zdravstvene ustanove čini pet  članova, od kojih su dva zaposlenici ustanove, a tri člana su ispred reda osnivača, u ovom UO i nakon raspisanog javnog oglasa nije bilo moguće ispoštovati zakonsku normu, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike je  temeljem navedenog predlažilo a Vlada prihvatila, da se razriješi predsjednik i  članovi upravnog odbora ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa i raspiše ponovni javni oglas za izbor članova UO te da se  imenuje privremeni upravni odbor u punom sastavu od pet članova na period do tri mjeseca.

Kako je i privremenim upravnim odborima  ZU Dom zdravlja Bosanski Petrovac, ZU Dom zdravlja Sanski Most i JU Dom zdravlja Ključ istekao zakonom propisani period na koji su imenovani, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Bosanski Petrovac, JU Dom zdravlja Sanski Most i JU Dom zdravlja Ključ to se iz razloga nesmetanog funkcionisanja ustanove ukazala potreba za imenovanjem novih privremenih upravnih odbora  i u ovim ustanovama.

Uvidom Ministarstva i  privremenom Upravnom odboru JU Opća  bolnica Sanski Most istekao je zakonom propisani period na koji je imenovan, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova upravnog odbora te su  iz razloga nesmetanog funkcionisanja ustanove ukazali na potreba za imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora Opće bolnice.

Shodno prijedlogu  Ministarstva zdravstva i socijalne politike razriješeni su i privremeni upravni odbori ZU Gradska apoteka Bosanska Krupa  i  ZU Apoteka Sanski Most.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision