Thursday, 28. March 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Maja. 2019. Zanimljivosti
Zasladite dan Pavlovom tortom, popularnim hrskavim desertom s voćem
Za izradu Pavlove torte potrebno vam je 5 bjelanaca, 250 gr šećera, prstohvat soli, čajna kašika ocata, nekoliko kapljica ekstrakta vanilije, supena kašika škroba u prahu (škrob za kolače), 200 ml vrhnja za kreme i voće po izboru.

U dubokoj posudi umutite bjelanaca i prstohvat soli dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom dodajite kašiku po kašiku šećera konstantno muteći smjesu mikserom. Nakon što dodate šećer, nastavite mutiti od 7 do 10 minuta dok ne dobijete čvrstu kremu (kada dignete kašiku ili mutilicu, vrhovi kreme trebaju stajati uspravno). Veoma je važno da mutite dok se sav šećer ne sjedini s kremom, jer će u suprotnom prilikom pečenja šećer iscuriti iz kore. Potom dodajte sirće, vaniliju i šrkob za kolač te špatulom umutite u smjesu.

Ilustracija: ShutterstockIlustracija: Shutterstock

Tepsiju na kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. Kremu premjestite na papir i špatulom oblikujte željeni oblik. Na sredini napravite blago udubljenje, a Pavlova će prilikom pečenja popucati i središte će potonuti. Nakon oblikovanja Pavlovu tortu pecite u rerni zagrijanoj na 110 stepeni oko 30 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 90 stepeni i ostavite da se peče dodatnih 45 minuta. Potom rernu ugasite i u njoj ostavite Pavlovu najmanje sat vremena. Veoma je važno da tokom cijelog proces pečenja ne otvarate vrata rerne.

Nakon što se Pavlova u potpunosti ohladila izvadite je iz rerne, premjestite na tanjir u kojem ćete je servirati te preko nje stavite umućeno vrhnje za kreme i dekorišite voćem po želji.

Slične recepte možete pronaći na blogu Harry Coopers Food koji vodi food blogger Hajrudin Šišić.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision