Utorak, 10. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton -4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juna. 2014. Region, Vijest dana
Zatežu se odnosi BiH i Srbije? Nikolić izjavio da neće ići u Sarajevo gdje optužuju Srbe

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer “ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod”.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH nadležnost za organizaciju obilježavanja prenijelo na Sarajevo, koje želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su “na tom mjestu srpski zločinci ubijali građane Sarajeva”.

“Kako ja da dođem tamo? Je li to poziv da ne dođem? Tako ne možemo da se mirimo. Hoćemo li da se mirimo ili da idem tamo gde će da optuže moj narod”, rekao je Nikolić za RTS.

On je objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obilježavanje u Sarajevo i da se o tome dogovarao sa rukovodstvom Republike Srpske i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Nikolić je dodao da je i Radmanović odlučio da ne ode na obilježavanje u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU.

Nikolić je naveo da će učestvovati na obilježavanju 4. avgusta u Belgiji, na poziv kralja te zemlje, koja je u Prvom svjetskom ratu teško nastradala i dodao da pokušava da stigne svuda gdje se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Govoreći o spoljnoj politici, Nikolić je rekao da Srbija ne smije da se opredjeljuje između EU i Rusije i da bi volio da vodi politiku kao što je nekada Josip Broz Tito, ali da treba da usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

On je rekao da će Ukrajinu posjetiti ukoliko novi predsjednik Petro Porošenko bude vodio miroljubivu politiku, te ponovio da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Nikolić kaže da od posjete premijera Aleksandra Vučića Berlinu očekuje da sazna da li će “njemačka rampa” za dalje širenje EU biti dignuta 2019. godine ili postoji neki novi termin i da čuje šta Njemačka želi od Srbije.

BPS: Nikolić nije dobrodošao u Sarajevo

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nije dobro došao u Sarajevo, ističe se u današnjem saopćenju Bosanskohercegovačke Patriotske Stranka (BPS) – Sefer Halilović. 

Komentirajući izjavu Nikolića da ne želi da ide na mjesta, u Sarajevo, gdje postoje natpisi kako su njegovi sunarodnjaci ubijali civile i djecu, BPS smatra da je to odličan pokazatelj da predsjednik Srbije i dalje pripada rigidnoj vrsti agresorske ideologije koja i dalje negira ubistva skoro 12.000 građana Sarajeva te da Nikolić zbog ovakvog stava svakako nije dobrodošao u slobodno i europsko Sarajevo.

Smatramo da Srbija od Dejtona do danas nije promijenila suštinu svoje politike prema BiH te za takav odnos Srbije odgovornost snose sve dosadašnje srbijanske vlasti ali i bh.zvaničnici koji prilično kukavički zastupaju stav prema Srbiji i gotovo se podanički ponašaju danas prema Aleksandru Vučiću kao nekada prema Borisu Tadiću što u BPS-u smatramo ponižavanjem svih građana BiH koji za razliku od naših političkih predstavnika imaju nacionalnu i patriotsku kičmu – kaže se u saopćenju BPS-a.

BPS-Sefer Halilović smatra da pomirenje Srbije i BiH može ići samo putem priznanja istine a ne negiranja iste jer u tom slučaju neki srbijanski predstavnici, kao što je Nikolić, od “nas traži da zaboravimo žrtve koje su nam nanijeli, između ostalih, i Nikolić i njegovi četnici koji su se godinama klatili iznad opkoljenog Sarajeva”, saopćeno je iz Sektora za komunikacije BPS-a Sarajevo.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision