Petak, 20. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: radiosarajevo.ba20. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Zbog divljih deponija u BiH se pojavile nove vrste komaraca koje prenose opasne bolesti

SMedia je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine relizovala Projekat o uticaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca.

Naime, locirano je više stotina divljih deponija u tri kantona, Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Tuzlanski kanton.

Stručnjaci su izradili interaktivnu mapu divljih deponija. Istraživanje je pokazalo da stanovništvo u našoj zemlji ima veliki strah od zaraznih oboljenja koja im prijete, ali ne znaju kako se zaštiti od bolesti koje šire insekti, a naročito komarci, piše INS.ba.

Eminentni profesori koji su radili na Projektu, dekan veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić kažu da su u blizini deponija otkrili desetine različitih vrsta komaraca, a koji su prenosnici opasnih bolesti po stanovništvo (Tabela).

Vrste komaraca

Profesori Veterinarskog fakulteta u Sarajevu sa studentima su proveli istraživanje, na više lokacija u tri kantona postavljali su hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli (Slika).

Stoga je u okviru ovog projekta izrađen program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja, te su date smjernice iz oblasti zaštite okoliša o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.

Projekat su prezentovali na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Zaključeno je da je povećanjem broja divljih deponija došlo i do pojave novih vrsta komaraca koji su prenosnici različitih bolesti i čiji ubodi mogu biti opasni po zdravlje ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision