Ponedjeljak, 13. Maj 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba13. Maj. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
ZBOG PADAVINA MOGUĆE IZLIJEVANJE RIJEKA

Zbog pojačanih padavina u naredna četiri dana očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije, javlja Anadolija.

Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla, itd…), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke pozvali su na povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision