Utorak, 9. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Zenica: Rudarima Raspotočja 50 000 KM, u planu otvaranje nove jame

Svih 400 radnika jame Raspotočje biće  zbrinuti i primati platu.  Sutra uplata interventne pomoći  Vlade FBiH  od 50 000 KM. Stručni tim   za 15 dana mora  izraditi plan otvaranja novog polja u rejonu Raspotočja , rezultat  je sastanka Sindikata rudara sa predstavnicima  federalne Vlade i Elektroprivrede BiH.

Porodice rudara koji su poginuli u nesreći u jami Raspotočje bit će zbrinute na osnovu akata zeničkog rudnika, kojima je regulisano postupanje u ovakvim situacijama, rečeno je na  vanrednom sastanku  Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudnika Federacije  i predstavnika Vlade FBiH, koji je održan u Zenici.  Tema sastanka bila je  razgovarano o aktuelnoj situaciji u rudnicima, s posebnim osvrtom na nesreću u jami Raspotočje , u kojoj je u četvrtak  poginulo pet rudara.

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obećali su da će sredstva intervenetne pomoći porodicama poginulih rudara u iznosu od 50 000 maraka biti operativna već sutra

„Mi smo se dogovorili sa upravom Rudnika, sa predstavnicima sindikata da ćemo novac prebaciti rudniku na ime pomoći porodicama stradalih, da su oni ti koji to trebaju realizovati „, izjvi oje federalni premijer Nermin Nikšić.

Predsjednik Sinidkata radnika rudnika F BiH Sinan Husić izjavio je da će svi rudari imati posao i da će primati platu.

“Radnici Rudnika mrkog uglja Zenica mogu biti sigurni da će svi, uključujući  zaposlene u Raspotočju  raditi  u  RMU Zenica. Imaće sigurnu platu za svoj rad. Danas je donesena odluka da se imenuje stručni tim koji ima zadatak da u roku od 15 dana izradi plan i program otvaranja novog dijela eksploatacionog polja u rejonu Raspotočja. Radiće se na tome da se u što kraćem periodu pripremi to novo polje i da se rejon Raspotočja pripremi za eksploataciju uglja koja će se odvijati u puno sigurnijim uslovima rada nego što je to bilo u polju u kojem se desila nesreća”, izjavio je predsjednik Sinidkata radnika rudnika F BiH Sinan Husić.

Posebno je bitno što su najavljena i značajna ulaganja u jamu Raspotočje, ali i ostale dijelove zeničkog rudnika.

Generalni direktor JP Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica je obećao pomoć rudarima i rudniku.

„Pomoć će se ogledati u tome da će biti određena  bespovratna sredstva. Drugi dio pomoći će se ogledati u povoljnom beskmatnom kreditu koji je obezbijediti Elektroprivreda BiH“.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision