Četvrtak, 14. Mart 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

Izvor vijesti: bhrt.ba14. Mart. 2019. Bosna i Hercegovina
Znanstveni skup ‘Europski ustav za BiH’ počinje u Neumu

Znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” bit će održan u Neumu 14. i 15. ožujka.

Ovogodišnji skup nastavlja kroz znanstveno-stručno istraživanje okupljati akademsku, političku i kulturnu elitu kako bi se temeljem izlaganja i rasprava u tri panela – općem, politološkom i ustavno-pravnom analizirala europska tradicija federalizma, europska iskustva u smislu prevladavanja liberalnog-komunitarnog spora, mogućnosti kreiranja društveno-političkih sustava koji učinkovito štite individualna i grupna prava, te komparirao bh. politički sustav sa sustavima EU zemalja, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava, ističu organizatori.

Konferencijski ciklus ‘Hrvati BiH i europska Bosna i Hercegovina’ pokrenut prije dvije godine zabilježio je, kako se navodi, značajan uspjeh uključujući brojne znanstvenike, kulturne, društvene i političke djelatnike u propitivanje položaja Hrvata i nudeći moguća rješenja njihova nepovoljna položaja u Bosni i Hercegovini.

Znanstveno-stručni skupovi s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti” održan 2017. i prošlogodišnji “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu” pokazali su kako je hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini temeljen i prožima se s europskom kulturnom tradicijom pa je time i logično da su Hrvati stoljećima bili pregaoci razvoja i kulturne i gospodarske suradnje Bosne i Hercegovine sa zapadnoeuropskim narodima i državama, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Znanstveni skup će biti otvoren u četvrtak u 10:30 sati, a u sklopu otvaranja planirana su, uz ostalo, pozdravna obraćanja rektora mostarskog i zagrebačkog sveučilišta Zorana Tomića i Damira Borasa, kao i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića.

Uvodno predavanje na skupu održat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega će biti upriličena izlaganja sudionika i rasprava u sklopu panela.
Izjave za medije bit će organizirane u četvrtak, 14. ožujka, u 11:30 sati te u petak, 15. ožujka, u 13:30 sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision